Сянката на новичок отново изплува на Острова

Снимка: Архив

Двама души, които са били приети по-рано вчера в болница в английския град Еймсбъри, са били изложени на веществото новичок. Това обяви Ройтерс. Агенцията се позовава на ръководителя на британската антитерористична служба Нийл Басу.

Отровената двойка показва подобни симптоми на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които бяха отровени в Солсбъри на 4 март с нервнопаралитично вещество новичок, съобщават британските медии, цитирайки военни източници.

Мъжът и жената се намират в критично състояние, след като са били намерени припаднали в жилищна сграда в Еймсбъри, който се намира на 13 км от Солсбъри. Те са лекувани понастоящем за излагане на неизвестно вещество, като от военната лаборатория в Портър даун вече проучват проби във връзка с наличните симптоми, за да определят дали отравянето е свързано с инцидента със Скрипал.

Полицията на графство Уилтшър, където се намира Еймсбъри, е предала случая на полицейското звено за борба с тероризма, а правителството е в течение с казуса, докато разследването е в ход, като засега от полицията не се наемат да кажат дали е било извършено престъпление.

Мъжът и жената обаче не се смята, че са били цел на атака, обявиха от британското вътрешно министерство, цитирани от ДПА.

“Работното предположение е, че те са жертви на последствията от предишната атака, или нещо друго, но не и на това, че са били пряка атакувани”, посочи отговарящият за сигурността в британското вътрешно министерство Бен Уолъс.

От службите за сигурност се опасяват, че случаят може да е свързан с отравянето на семейство Скрипал. Великобритания обвинява Русия за атаката, след която 23-ма руски дипломати бяха изгонени от страната.

Ръководителят на британската антитерористична служба Нийл Басу уточни, че мъжът и жената са били открити в безсъзнание в събота. Няма доказателства пострадалите да са посещавали Солсбъри, където бяха отровени семейство Скрипал.

Специалната група за кризисни ситуации “Кобра” проведе заседание. След него стана известно, че отровените британци са Доун Стърджес на 44 и Чарли Роули на 45 години.

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха отровени на пейка в обществен парк в британския град Солсбъри. Те бяха открити в безсъзнание в центъра на града на 4 март. Баща и дъщеря бяха отровени с нервнопаралитичния газ новичок. Стана ясно, че двамата имат нищожен шанс да оцелеят след отравянето.

Британският премиер Тереза Мей обвини Москва, че стои зад отравянето на бившия руски шпионин. Според Лондон Русия е използвала химическия агент. Обединеното кралство експулсира 23-ма руски дипломати, а Москва, която категорично отрича обвиненията, предприе реципрочни действия.

Последва дипломатическа криза. Повече от 20 държави предприеха действия срещу Русия заради случая “Скрипал”. 16 държави членки на ЕС и САЩ са сред тях. Държавите показаха солидарност с Лондон и обявиха, че гонят руски дипломати. САЩ изгони 60 души от руската мисия, а Украйна – 13.

Българският посланик в Русия Бойко Коцев също беше привикан у нас за разговор. Премиерът Бойко Борисов заяви съпричастност към Великобритания, но отказа експулсиране на дипломати.