Американски конгресмен призова Русия да се разглежда като супердържава Вашингтон трябва да гледа на Москва като на супердържава и конкурент, но не и като на враг. Това заяви американският сенатор Ричард Шелби след преговорите между делегацията от конгресмени от САЩ с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде РИА Новости. Шелби отбеляза, че в момента в отношенията между Русия и САЩ има трудности, но те могат да се подобрят във връзка с „общите интереси по целия свят“. „Надявам се, че ще можем да работим в тази връзка и в бъдеще. Да, ние може да сме съперници, но не е задължително да бъдем противници“, подчерта сенаторът. Той оцени срещата с Лавров като „добра“, отбелязва още агенция “Фокус”. „Обсъдихме множество сериозни въпроси, но основно се бяхме концентрирали върху предстоящата среща между президентите Тръмп и Путин“, добави сенаторът. В отговор на въпрос какво очаква от срещата на върха в Хелзинки, Шелби заяви: „Ще видим как ще мине всичко“. По-късно американската делегация се срещна с председателят на Държавната дума Вячеслав Володин. На преговорите Шелби подчерта, че конгресмените не са дошли в Москва, за да обвиняват Русия в каквото и да е, а за да възобновят „пълномащабния и открит“ диалог Припомняме, че група американски конгресмени пристигна в Русия на 30 юни и вече проведе редица официални срещи в Санкт Петербург. За вторник, освен преговорите с Лавров, са планирани срещи в руския Сенат (Съвета на Федерацията) и Държавната дума. Визитата на американските парламентаристи съвпада с периода, когато Москва и Вашингтон се готвят за първата пълноформатна среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп. По-рано в Москва беше и съветникът на Белия дом по национална сигурност Джон Болтън.

Вашингтон трябва да гледа на Москва като на супердържава и конкурент, но не и като на враг. Това заяви американският сенатор Ричард Шелби след преговорите между делегацията от конгресмени от САЩ с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде РИА Новости. Шелби отбеляза, че в момента в отношенията между Русия и САЩ има трудности, но те могат да се подобрят във връзка с „общите интереси по целия свят“.

„Надявам се, че ще можем да работим в тази връзка и в бъдеще. Да, ние може да сме съперници, но не е задължително да бъдем противници“, подчерта сенаторът. Той оцени срещата с Лавров като „добра“, отбелязва още агенция “Фокус”.

„Обсъдихме множество сериозни въпроси, но основно се бяхме концентрирали върху предстоящата среща между президентите Тръмп и Путин“, добави сенаторът. В отговор на въпрос какво очаква от срещата на върха в Хелзинки, Шелби заяви: „Ще видим как ще мине всичко“. По-късно американската делегация се срещна с председателят на Държавната дума Вячеслав Володин. На преговорите Шелби подчерта, че конгресмените не са дошли в Москва, за да обвиняват Русия в каквото и да е, а за да възобновят „пълномащабния и открит“ диалог

Припомняме, че група американски конгресмени пристигна в Русия на 30 юни и вече проведе редица официални срещи в Санкт Петербург. За вторник, освен преговорите с Лавров, са планирани срещи в руския Сенат (Съвета на Федерацията) и Държавната дума. Визитата на американските парламентаристи съвпада с периода, когато Москва и Вашингтон се готвят за първата пълноформатна среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп. По-рано в Москва беше и съветникът на Белия дом по национална сигурност Джон Болтън.