Кметът Вяра Церовска беше на най- критичните точки след потопа, който се изсипа над Перник вчера. Тя описа ситуацията и даде повече информация за положението в града.

„Краткотрайният и проливен дъжд вчера създаде усложнена ситуация в най-пиковите часове за движение в Перник.

Аз и екипът ми веднага реагирахме, посетихме всички възлови места, където обичайно се събира повече количество вода. Бързо се отпуши движението на кръстовищата при Хумни дол и Марина бара. В продължение на половин час работеха помпите на пожарната на бул. „Юрий Гагарин”, в района на кв. „Стара Тева”, където се беше създала сложна ситуация с голям наводнен участък. Интензивният трафик по това време на деня беше блокиран от създалата се ситуация, имаше аварирали автомобили.

Другото критично място беше  районът на автогара Перник, която държа да отбележа, че е частна собственост, заедно с прилежащата улица. Създалата се там ситуация доведе до наводняването на транзитния път, който свърза Перник с Кюстендил. Там също работеха допълнителни екипи.

Заради промяната в климата обилните валежи няма да ни оставят намира и в следващите няколко дни. Ние постоянно поддържаме връзка и получаваме информация от метеорологичните служби, за да можем да реагираме навреме.

Нито една от реките в нашата община не излезе от коритото си и не създаде допълнителни напрежения. По отношение на шахтите – те бяха почистени, но обемът на остарялата канализационна мрежа не успя да поеме обилното количество дъждовна вода, изляло се за кратко време. За съжаление такова ще е положението, докато не бъде изградена нова, отговаряща на съвременната ситуация в града.

Нека всички разберем, че при такива обстоятелства трябва да бъдем внимателни за себе си и околните и да си помагаме един на друг, тъй като имаше много сигнали за наводнени мазета в централна градска част, имаше паднало дърво в кв. „Тв. ливади“, върху блок 27, още в рамките на вечерта то беше отстранено. Бяха мобилизирани екипи на ВиК – Перник, наблюдава се още и  нивото на реките и язовир „Студена“.

Другият проблем, който беше създаден, е че голяма част от подсушените улици са разрушени. Ясно е, че когато поставяме скална маса, ние не решаваме трайно въпроса на улиците, но това са средства, с които Общината разполага в момента. Ще изчакаме няколко дни и ще започнем ново подсушаване.”, заяви кметът.