Детски летувания в Гигинския манастир

Православно летуване за деца се провежда в Църногорския манастир “Св. Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Програмата включва занимания по теми, свързани с православието, среща с игумена архимандрит Никанор и поклоннически пътувания до близки манастири.

С децата ще работят богослов и спортен организатор за състезанията и игрите. Летуващите ще помагат при приготвянето на храната, в подредбата на общата трапеза, ще участват и в богослуженията в манастира. Летуването е на две смени – 15 момичета и 15 момчета, предимно от столицата. Тази година сред тях ще има и деца със специални потребности, които ще остават в манастира само за ден.

Първата смяна, която е за момичета, вече започна. „Тази година с момичетата ще чистим и ще украсяваме манастира заради предстоящия голям национален фолклорен събор, който ще се проведе от 13 до 15 юли на манастирските ливади”, каза презвитера Малтена Стойчева, отговорник за провеждането на детските летувания. Част от участниците в лагера са идвали в Гигинския манастир и през предходните години.