Банско въвежда румънската система на здравеопазване, прати четирима медици, начело с проф. д-р Р. Пандев за обмяна на опит

„Четирима опитни експерти в сферата на здравеопазването, водени от уважавания проф. д-р Румен Пандев, посетиха на два пъти гр. Петрошани в Румъния”, съобщи кметът на Банско Георги Икономов. Курортното градче има амбицията пилотно да въведе в Банско румънската система на здравеопазване. Медиците са пътували до северната ни съседка в рамките на защитения от екипа на Икономов проект „Трансфер на иновации в здравеопазванетo“. „Заедно с нашите експерти ще инициираме среща с ръководството на здравното министерство, за да потърсим съдействие за въвеждане на пилотния проект.”, категоричен е Икономов.

Българските медици са гостували на колегите си в Румъния, за да се запознаят отблизо с румънската система за спешна помощ. „Петрошани, освен че е побратимен с нас град, се намира в подножието на Карпатите, разполага със ски зона и е подобен на Банско в много други отношения. С какво толкова е интересен моделът на здравеопазване в северната ни съседка? Въведен от държавния секретар по здравеопазването с палестински произход – д-р Раед Арафат, моделът е признат за една от най-модерните и ефективни системи за бърза помощ в Европа. В резултат, д-р Арафат е обявен за национален герой. На практика т.нар. система “SMURD” се основава на наличието на три нива на екипи, в които са включени и пожарникари, като така се използва и техния капацитет. По този начин се постига по-рационално използване на държавните ресурси, и по-бързо достигане до нуждаещите се пациенти.”, обясни още градоначалникът.