Жителите на кв. „Бела вода” в Перник на бунт срещу инсталацията за горене на животни, Л. Иванова: Ако до 15.07 не си приберат инсенераторчето, блокираме пътя

Жителите на пернишкия квартал „Бела вода” са решили на специално събрание да не позволяват в района на квартала да се горят животни. Лилия Иванова написа в социалната мрежа:

„Днес в квартал «Бела вода» се проведе събрание, на което присъстваха представители на така наречените институции, които имаха за цел да ни разяснят колко безопасна дейността на фирма Син кръст и колко висока технология се прилага при унищожаването на биологичния отпадък … нито дума за мършата, която полузагробяват в землището на квартала. На зададен от нас въпрос за снимките на разлагащите се трупове ни казаха … видиш ли вероятно някое животно е изпаднало от камиона. С една дума събранието реши и постави ултиматум в десетдневен, срок считано от днес, да си вземат инсенераторчето и да се махат от квартала, ако това не се случи на 15.07.18 г / неделя / в 16.30 ч. ще блокираме главния път в района на кметството. Протестите ще продължат всеки ден до удовлетворяването на искането ни! Присъединете се, това касае всички нас!”

Скандалът с инсталацията в пернишкия квартал „Бела вода” избухна преди две седмици и тогава представителят на дружеството Йордан Йорданов огласи документи, доказвайки, че мобилният инсинератор е регистриран по Закона за безопасност на храните и Закона за отпадъците и е високотехнологично, най-модерно и абсолютно безопасно за хората и средата съоръжение. По думите му той не застрашава общественото здраве, а напротив – осигурява най-бързия и безопасен начин за унищожаване на мъртви животни. Такива съоръжения отговарят изцяло на изискванията, разписани в европейското законодателство. Машината унищожава и странични животински продукти, негодни за човешка консумация. Специални камиони, които също са сертифицирани, транспортират животните до депото, където работят две камери, а процесът на горене протича при много висока температура от 800 градуса. Отделените газове от горенето се филтрират през катализатор до получаването на бял дим, безвреден за околната среда и за здравето на хората.