Празнична констатация: България е най-сигурното място на Балканите

България е най-сигурното място на Балканите. Тази смела констатация направи вътрешният министър Валентин Радев по време на честването на 139-ата годишнина от създаването на МВР в четвъртък.

“139 години е много кратък срок за дейността на министерството. От друга страна обаче то понякога е цял живот за много хора. С дейността си обаче то прави страната най-сигурна за живеене в региона”, не скри емоциите си ръководителят на силовото ведомство.

Той не пропусна да каже добри думи за подчинените си, които “понякога са обругавани несправедливо”, тъй като работата им оставала скрита от обществото. Като пример Радев посочи обстоятелството, че по време на 6-месечното европредседателство в София подчинените му не били допуснали нито един сериозен инцидент.

Като друго доказателство, че служителите на МВР си вършат съвестно работата, той припомни информацията за разбитата костинбродска банда, която според прокуратурата имала списък с прокурори и полицаи за ликвидиране.

“Не може държавни мъже, които служат на държавата в МВР, в отбраната и някаква друга институция, да са цел на престъпниците. Това ще го преследваме с всички сили и средства”, добави министър Радев.

Той не пропусна да отбележи и факта, че за пръв път от десетина години насам силовото ведомство отбелязва годишнината от създаването си без полицейски протести. По този повод Радев увери ведомствените синдикати, че се работело по проект за нов Закон за МВР.

Междувременно шефът на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов засвидетелства благоразположението на колегите си към ръководството, подчертавайки, че към момента двете страни имали “общи визии”.

“Все още сме в положението на временно прекратяване на протестите. Виждаме, че макар не със скоростта, с която би ни се искало, се мисли в посока промени в министерството”, коментира синдикалният лидер пред БНР.

Той обаче отрече протестната нагласа на колегите му да е спаднала заради допълнителните 100 млн. лева, отпуснати от правителството по заръка на министър-председателя Бойко Борисов за заплати на полицаите.

“Бяха тиражирани виждания, че, видите ли, с тези 100 милиона премиерът си е купил служителите в МВР. Едва ли не, че с тези 100 милиона са затворени устите на служителите и на синдикатите, което категорично не е вярно. Не вярвам министър-председателят изобщо да е имал някакви такива идеи, доколкото идеята определено не е нормална, не е читава и едва ли би сработила, нито пък ние сме хората, които биха прекратили наши активни действия само след увеличение на заплатите”, добави Попов.

По думите му предприетият от ръководството функционален анализ на министерството е добър знак за промяна и предстои да “излязат допълнителни виждания как трябва да изглежда следващият закон”.

“Най-вероятно след това ще има и широки публични обсъждания. Това, което твърдим е, че обществото трябва да участва – да има тази възможност, в решаването на това как трябва да изглежда МВР и какво да прави. В това отношение отново сме на близки позиции с ръководството на МВР”, обобщи председателят на най-големия полицейски синдикат.