Шок! Снимка на ромче, бутнато в дупка в земята и затрупано с камъни и бутилки, шашна България, малката участвала доброволно 

Експерти: Противоборството между българи и роми в Самоков добива крайни размери, а институциите в града дълбоко неглижират случващото се в гетото в кв. “Христо Ботев”

Снимка на ромско дете от Самоков, натикано в  дупка в земята и затрупано с камъни и бутилки, се появи в една от затворените групи във Facebook с името “Простотията българска” и придружаващ надпис “на сапун”. След като снимката започна да се споделя първоизточникът изтрива поста. Става въпрос за дете от бедно ромско семейство, което живее в колиба. Момичето е на възраст между 10 и 12 години. Снимката е направена от съседски деца роми – подигравателно и насилствено.

Полицията в Самоков незабавно стартира проверка по случая, извършителят е дал обяснения пред униформените. „Заровеното” дете пък заявило, че е участвало доброволно.  За случая незабавно е сезиран Отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“- Самоков.

“Тази издевателска снимка ми се струва, че е в резултат от едни по-широко разпространени в Самоков напрежения. Там противопоставянето между българи и роми е добило много крайни размери. Преди около 7-8 години дори имахме дело за убийство на расова основа в града”, коментира в студиото на “България сутрин” правозащитникът Юлиана Методиева. По думите ѝ проблемът е, че институциите в Самоков дълбоко неглижират случващото се в гетото в кв. “Христо Ботев”. Противопоставянията между българи и роми и между роми и роми пък били вследствие на “едно последователно дискриминационно отношение” към циганите. “Няма как да знаем какво е подтикнало този, който е направил снимката към това. Често пъти обаче децата, а и някои възрастни, отиграват чрез такъв тип психодраматизации на реалността неща, които са видели в живота си”, отбеляза психологът Пламен Димитров. Експертът коментира още, че много често един от проблемите в тези малцинствени общности е т.нар. “идентификация с агресията”, която те преживяват в своя живот, когато наблюдават какво се случва в обществото.