Прабългарски календар, изровен от иманяри в Разлог, ни сплотява с Китай, премиерът Ли Къцян: Свързани сме с България от древността

Изровен от иманяри край Разлог прабългарски календар ни сплотява с Китай.

„Китайският календар, с 12-те животински знака, се доближава до голяма степен до този на прабългарите“ – коментира Ли Къцян, премиер на Китайската народна република, който е на официална визита в България. В свое интервю премиерът на Китайската народна република сподели своята свързаност с България още от древността.

Археологическата находка е единственото пълно и запазено изображение на древния български календар, намерено и произхождащо от земите на днешна България. Той е символ на българското летоброене и е намерен от иманяри в землището на Разлог през 70-те години на 20 век. Календарът представлява каменен диск с кръгообразна форма – с диаметър 10м. Двустранно покрит с нисък релеф, пробит в средата – вероятно ползван за амулет. Българите използват календара от дълбока древност до края на 19 век. След проучвания археолозите датират находката от 8 век сл. Хр.

Календарът съдържа дванадесет образа на животни, символизиращи годините в дванадесетгодишния цикъл на времето с пет времеви завъртания, образуват 60-годишния период, основен за календара (време, за което Юпитер прави 1 обиколка около Слънцето). Възстановяването на календара върху 12 мраморни плочи, всяка, от които тежи между 1 и 2 тона, започва през 2007 година. Календарът е възстановен от скулптора Асен Ботев със средства от община Разлог. Днес находката може да се види в Централния парк на град Разлог.