Мегадлъжникът на НАП “Галчев инженеринг” от Благоевград пак фаворит да лапне над 4 000 000 лв от Дупница

 4 фирми участват в една от най-важните обществени поръчки на Община Дупница. Комисия с председател зам.кметът Крум Милев отвориха днес в открито заседание и в присъствие на представители на участници, документите на кандидатите в процедурата по избор на фирма за реализация на “Интегриран градски транспорт”. В средата на юни миналата година, Община Дупница обяви поръчката, но тя бе “замразена” след серия от обжалвания още на ниво документация от фирма-фантом, което забави реализацията. В крайна сметка, днес процедурата стартира в две обособени позиции с обща прогнозна стойност 4061719.21 лв. без ДДС.

Кандидатите са: ДЗЗД “АМХ Пътпроект Дупница”, “ДЗЗД “Нивел-ДГ Инженеринг”, “Галчев Инженеринг” ООД и Обединение “Мегапроект Дупница”.

Предметният обхват на Обособена позиция 1 включва: проектиране, СМР и авторски надзор за рехабилитация, включваща полагане на нови пътни и тротоарни настилки, маркировка, поставяне на пътни знаци на следните участъци от уличната мрежа: три участъка от ул. “Отец Паисий”- 550 м; ул. “Венелин” от жп прелеза до ул. “Ген. Кирил Вазов” – 965 м; ул. “Георги Икономов” (бивша “Бригадирска”) от ул. “Св. Ив. Рилски” до ул. “Венелин” –  460 м; ул. “Велико Търново” от ул. “Венелин” до ул. “Бузлуджа” – 450 м; ул. “Бузлуджа” от ул. “В. Търново до ул. “Цар Симеон Велики” – 270 м; ул.”Седма Рилска дивизия” от ул. “Фенерка” до ул. “П. Евтимий” – 460 м; улична мрежа към социални жилища – 460 м; изграждане на светофар на на кръстовище на ул. “П. Евтимий” и ул. “Одрин” и нова автобусна линия № 5 с 13 спирки от ж.к “Социални жилища” до кв. “Байкал”. Прогнозната стойност на първата позиция е 3 943 219.21 лв. без ДДС.

Обособена позиция 2 включва: инженеринг и оборудване на сервизна база за нуждите на поддръжка на подвижния състав на обществения транспорт в гр. Дупница.  Тя е планирана да се помещава на територията на бившето военно поделение в местността  “Злево”, на 5 км от центъра на града. Сервизната база и гаражът ще бъдат разположени на площ от 6,733 дка. Предвидените средства са 118 500 лв. без ДДС.

За реализацията и на двете позиции срокът е по 210 календарни дни

За втора позиция обаче се оказа, че кандидати няма и тя ще бъде прекратена като се премине към нов избор на изпълнител, без това да спира реализацията на първата обособена позиция.

Отделно от ремонта на надземната инфраструктура, кметът на Дупница инж.Методи Чимев успя да осигури безвъзмездно допълнително финансиране за подмяна на канализация и водопровод в тези участъци от трасето, където тя е стара и компрометирана, като там процедурите по избор на изпълнители приключиха. Тези дейности ще стартират малко преди започване реализацията на надземната инфраструктура.

Комисията ще продължи работа в закрито заседание и ще излезе на следващ етап с дата и час за отваряне на ценови оферти.

“Галчев инженеринг” получи серия обекти в Дупница и Перник, качеството на изпълнение е под всякаква критика.

Както ВЯРА писа, ремонтът на НДК е един от най-големите залъци за “Галчев инженеринг” на стойност десетки милиони лева и дали е чудно, че изпълнител е Галчев инженеринг. Ще разкажем всичко подробно, но най-важното е, че поради закъсненията, които пък се дължат на липсата на елементарна представа за работата и задължения към подизпълнители, няколко от които алармираха ВЯРА, европредседателството на България е изправено пред риск от провал.

Ако си бяха направили труда за сериозна ревизия, правителството, екс-ресорният вицепремиер Златева и другите отговорни сигурно щяха да променят нещата. Можеха да се разровят поне колкото нас и да установят следните тревожни неща.

Ремонтът на НДК е възложен при кабинета Борисов 2 на Галчев инженеринг ЕООД. Не е случайно, че името хем е същото като на отдавна известната в бранша Галчев инженеринг груп, хем е различно. Причината е, че фирмата, която прочу пиринския строителен олигарх Николай Галчев, е изпаднала в огромни задължения към НАП и не само към данъчните. Двама съдии-изпълнители, които работят по случая, тъй като немалко – по-точно 56 подизпълнители си търсят неизплатени пари, имат справка от НАП от 2015 г., която показва 1 345 000 лв. задължения.   

Елементрна проверка в ДАКСИ сочи, че милионният длъжник е тясно свързан с изпълнителя на ремонта на НДК Галчев инженеринг ЕООД. И в двете фирми управител е съпругата на боса Николай Галчев – Марияна Василева Галчева, която е и собственик на Галчев инженеринг ЕООД.

Интересно е, предишният финансов министър Горанов, настоящият Ананиев,  който му беше заместник, ресорното вице по време на даването на поръчката Томислав Дончев и ръководството на НДК, от чиито 6 членове служебният кабинет смени само двама, да кажат защо дадоха аванс от 3 милиона лв. за ремонта на Двореца на милионен длъжник на хазната?


Не са ли видели, че дори върху ЕООД-то виси запор от Ти Би Ай Лизинг, както ясно личи в системата на ДАКСИ? Или не са искали?

Още за Галчев четете ТУК