При проведени през последните два дни полицейски акции на територията на ОДМВР- София са задържани общо седем души
Операция по противодействие на престъпленията, свързани с производството и разпространението на наркотици, е проведена на 5 юни от служители на РУ- Самоков. В гориста местност в землището на с. Белчин те попаднали на 250 найлонови чувала с пръст със засадени във всеки един от тях стръкове зелени растения от рода на конопа, както и изградена система за поливане. На място са задържани двама криминално проявени и осъждани мъже. При последвалото претърсване в къща в същото село, собственост на единия от тях, в една от стаите са открити и иззети 25 грама суха зелена тревиста маса канабис, тъмнозелена смолиста бучка хашиш с тегло 40 грама, малко количество бяло прахообразно вещество амфетамин, ловна двуцевна пушка и 20 боеприпаса. На тавана на стопанска постройка в двора на имота полицейските служители разкрили специално оборудвано помещение за домашно производство на марихуана. Иззети са 93 канабисови растения, засадени в саксии, кварцови лампи, вентилатори, въздуховод, електрически трафове, климатик, течна тор и бидони с вода.

По-късно същия ден, при друга полицейска акция, проведена от криминалисти от ОДМВР- София и колегите им от РУ- Самоков, е задържан криминално проявен 25- годишен самоковец. При претърсване в дома му са открити и иззети 500 грама зелена тревиста маса марихуана, 17 таблетки екстази и електронна везна.

В рамките на образуваните по двата случая досъдебни производства на тримата задържани са повдигнати обвинения и им е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“.

При полицейска операция на служители от РУ- Етрополе, проведена на 5 юни, е задържан криминално проявен и осъждан 26- годишен мъж от с. Лъга, от когото са иззети електронна везна и около 10 грама канабис. По случая е образувано бързо производство.

Полицейски операции за противодействие на престъпленията с наркотични вещества са проведени и на територията на Ботевград на 5 и 7 юни. В хода на първата е извършено претърсване на частен адрес в града. Иззети са 12 топчета със суха зелена тревиста маса канабис и други 30 с неправилна форма, бели на цвят, реагиращи на метамфетамин, укрити на различни места в жилището. Намерени и иззети са още два газови пистолета с неустановена марка и модел и електронна везна.

За срок до 24 часа са задържани двама мъже, установени на адреса.  По случая е образувано досъдебно производство, разследването по което продължава под наблюдението на районната прокуратура. Още два буркана с марихуана, гриндер и електронна везна са иззети тази сутрин при претърсване на друго жилище в Ботевград.

Полицейските действия продължават.