Разкопките по археологическия обект

До 20 юли трябва да приключат археологическите проучвания на участъка от АМ „Струма“ между Благоевград и Крупник, съобщава Агенция „Пътна инфраструктура“.

След приключване на работата на археологическия екип, експертна комисия към Министерството на културата ще издаде протокол за бъдещите действия относно археологическия обект.

На 5 май беше спряно изпълнението на всички видове строително-монтажни работи в отсечка с дължина около 1,9 км, включително и в участъка с археологическите проучвания. Извършено е консервиране с битумна емулсия на изпълнените до момента на спиране строителни работи, за да не се повредят от атмосферните условия.

Решението дали да се измества трасето на автомагистралата край село Покровник ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе след като завършат археологическите проучвания.

Според становището на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при БАН, разкритите до момента гробница и църква може да бъдат преместени от трасето на магистралата, така както е правено и с други находки, открити при изграждането на различни инфраструктурни обект, каквато е и световната практика.

Над 400 уникални находки от спасителните археологически проучвания на трите големи обекта – Покровник, Мощанец и Дамяница са показани в специална изложба в Регионалния исторически музей в Благоевград. Те са открити по трасето на Лот 3 от магистрала „Струма“. Изложбата е със заглавие „Автомагистрала „Струма“ – Пътят към Европа“. Артефактите са от селища, съществували през 6-и век преди Христа до 3-и век от Новата ера.

От разкопките край село Мощанец могат да се видят запазени стъклени съдове, намерени в некропол от римската епоха, както и накити – пръстени, стъклена бронзова гривна, фибули и монети от късната античност. Специален интерес представляват бронзовите пръстени.

Малгужата Кулова: Много трудно мога да кажа кои са най-интересни, защото за мен всички са интересни, много ценни и говорят за различни аспекти на живота на тези хора. Тоест от Мощанец това са може би гробни дарове, те са изцяло запазени.

От античното селище, разкрито край село Покровник, са показани ловни тежести за рибарска мрежа, фрагмент от военна диплома и един печат за хляб с издълбани букви.

Малгужата Кулова: По отношение на Дамяница, естествено – пак са накити. Имаме един уникален амулет от Нефрит изцяло запазен, също така голяма колекция от антропоморфни фигурки от глина с много индивидуални черти и предмети от бита, костени лъжички.

За най-малките посетители от музея са подготвили специална изненада. Те имат възможност чрез магнити със снимки на предмети от трите археологически обекта да създадат своя собствена изложба.