Кметът Петър Паунов стиска палци за Хърватия, областният управител Виктор Янев залага на Англия за световен шампион

Футболните легенди Божидар Искренов и Пламен Николов очакват победителят от Франция- Белгия да вдигне и купата в Москва

Кметът на Кюстендил Петър Паунов ще стиска палци Хърватия да стане Световен шампион. Предпочитанията на областния Виктор Янев пък са за Англия. Това споделиха двамата по време на футболния турнир Каменица Фен Купа 2018, който се състоя на стадион Осогово в Кюстендил.

На малко по- различно мнение са две футболните легенди Божидар Искренов и Пламен Николов. Гиби очаква победителят от Франция- Белгия да вдигне и купата в Москва. Двата тима се срещат на в единия полуфинал. Четирикратният носител на титлата Най-добър вратар на България също клони към тези два отбора, въпреки че не изключва и Англия. Двамата национали от далечното вече минало бяха гости на футболната надпревара и предложиха шоу на присъстващите.

Божидар Искренов /вдясно/ и Пламен Николов

Кметът Петър Паунов откри футболният празник Каменица Фен Купа 2018 в Кюстендил- регионален полуфинал. Сред официалните гости  бяха още областният управител Виктор Янев, „радостта на народа“ Божидар Искренов, Пламен Николов и местни футболни легенди Стефан Михайлов, Евгени Йорданов и Владислав Стойков.

“Огромна радост е, че избрахте нашият дом за мачовете. Хората, които са в дясно от мен дори и на черно- белия екран бяха разпознаваеми за преди години. Божидар Искренов, Пламен Николов, Стефан Михайлов бяха вдъхновители на поколения, достойни наследници на Гунди и Котков. Благодаря Ви, че сте сред нас. И развитието на Мондиала показва къде са истинските фаворите, а те са на тук на стадион “Осогово”. Личи си, защото нито белгийската точност, нито френското зрелище могат да се сравнят с настроението, което излъчвате всички Вие. Ферплей, емоции и много щастие Ви желая, за радост на поколенията и пример за всички”, каза по време на откриването кметът Петър Паунов.

Непосредствено след церемония по откриването се проведе зрелищен демо-мач с участието на гостуващите футболни легенди, разделени в стил „ел класико“ – „Червени“ срещу „Сини“. В състава на отбора на „Сините“ участваха Божидар Искренов, Пламен Николов, бившия областен управител на Кюстендил Влади Стойков и синът му Виктор, Александър Кадийски, Кирил Бурнарски, Камен Павлов, Калин Стойнев и племенникът му Ники Стойнев.

В редиците на „Червените“ се изявиха Евгени Йорданов, Красимир Владимиров, Славчо Бойчев, Иво Велинов, Красимир Петков, Даниел Йорданов, Асен Стоянов и Ивайло Странджов.

Срещата стартира много равностойно и с доста бързи темпове, като първото попадение беше дело на „червения“ Красимир Владимиров в края на първото полувреме. „Сините“ многократно създаваха опасни ситуации пред противниковата врата, но без резултат, а за да бъде шоуто на зеления терен пълно заваля и силен дъжд. Това не попречи на играта на футболистите и на двата тима, въпреки шегата на водещия на Фен Купа Добри Атанасов, че „на вратата на сините е направена кюстендилска магия“. През второто полувреме червените утроиха преднината си с голове на Евгени Йорданов и Иво Велинов и спечелиха мача с крайното 3:0.

Емоциите от динамичното дерби още не бяха отшумели, когато Пламен Николов застана пред малката врата и предизвика Божидар Искренов да се опита да му вкара 3 от 3 дузпи. Двете легенди се бяха хванали на бас за това още преди седмица, с класическата уговорка на „приятелите от квартала“, че победителят ще вземе каса бира. За всеобща изненада Гиби изпусна още първата дузпа. Той успя да заблуди Николов за ъгъла, но ударът беше лек и топката се спря в крака на легендарния вратар. Вторият удар отново беше спасен от Николов със самоотвержен плонж. Веселбата достигна своя пик в момента, в който Пламен заяви, че ако Божидар вкара последната дузпа ще раздели касата с бира с него. Искренов беше безкомпромисен при третата дузпа и я вкара ниско долу в левия ъгъл.

Пламен Николов и Божидар Искренов споделиха за в. Вяра, че като играчи са имали и приятни, и неприятни спомени на ст. Осогово, но предпочитат да се сещат само за приятните.

“Радостта на народа”, както го наричат сините фенове заяви, че и на двубоите от Световното виждаме, че футболисти с много златни крака, струващи милиони, дори милиарди изпускат дузпи, така че неговите пропуски на тези години са оправдани. Пламен Николов добави, че са минали все пак 30 години от славните им години и че телата не са им същите, краката и реакциите също, но най- важното е, че са здрави и правят шоу на такива мероприятия.

Петър Паунов и Виктор Янев

Относно отборите, които продължават напред бяха категорични, че не са изненадани нито от Белгия и Хърватска, тъй като техните футболисти играят в много силни клубни отбори.

“Времето на старите лаври отмина. Като се каже Бразилия, Испания или Германия вече не е същото, като преди години и още от съблекалнята резултатът беше друг. Сега е съвсем друго и именно за това първенството е много интересно с тези изненади”, каза Николов.

“Искам и да попитам нещо, връщайки се назад в годините. Защо през 1986 г, когато Българя станахме 12- ти в Света от 24 отбора. Прибрахме се и едва ли не щяха да ни линчуват. Сега Германия си тръгна от Русия още след групите и никой не се нахвърля на тях и не ги обижда, а в нашата страна се превръща като трагедия. Българинът не оценява постиженията не само във футбола, а и в другите спортове и веднага скача”, коментира Искренов.