Праскови като пъпеши изкараха по сергиите петричани, Иван Михалчев: Дъждовете са благодат за плода, пестим и от поливане

Петричките производители на праскови изкараха първата си реколта на кооперативния пазар, без нито една поливка. Те са единствените, които благославят дъждовното врем, тъй като досега не са платили и стотинка за поливане на декарите си, засeти със сочния плод. Предишни години са давали по 25 лв. за всяко едно поливане, твърдят производители на праскови от Петрич. Пенсионираният учител Иван Михалчев, който отглежда над пет декара праскови в землището на Петрич, в близост  до оранжериите, признава, че е доволен от тазгодишния добив. Заедно със семейството си той е произвел първите мъхести праскови и за радост на петричани е сложил цена от 1.20 лв. В зависимост от големината и сорта цената на първите праскови варира от 0.50 лв. до 1.20 лв. за кг. Михалчев казва, че досега не е плащал за поливка като други години, тъй като времето е било на негова страна.

В случая прасковите се угоили до до 300 грама.

“Това нагледно означава, че само една праскова е с размерите на малък пъпеш.“, хвали продукцията си той. Гърците, които идват традиционно на пазар в Петрич, също пазаруват от изобилната реколта от праскови, които пълнят в подвижните си колички догоре за направата на всякаква зимнина.