Жената и бебето на български гражданин са сред жертвите на влаковата катастрофа

24 души загинаха, а над 300 са ранени, сочат последните данни на турските власти

 

При вчерашната влакова катастрофа в турската провинция Текирдаг са загинали съпругата и детето на български гражданин, който има и турско гражданство. Това стана ясно след повторна щателна проверка на личните данни на жертвите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Починалата жена има само турско гражданство. Тя е пътувала във влака със сестра си и двете си деца, едно от които 6-месечно бебе. Майката и бебето са загинали на място. Днес те са били погребани в град Чорлу. Другото дете е оцеляло и вече си е у дома.

Загиналото бебе е български гражданин по право, тъй като единият родител също е български гражданин. Съгласно чл. 8 от Закона за българското гражданство български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин. За турските власти детето обаче се води турски гражданин и затова и до този момент те посочват в отговор на официалните ни запитвания, че няма българи сред жертвите, уточняват от МВнР.

Генералното консулство на България в Одрин и Генералното консулство на България в Истанбул извършват допълнителни проверки дали сред ранените и хоспитализирани пътници има български граждани, както и дали има такива сред тези пасажери, на които е оказана медицинска помощ на място и след това са били освободени.