Организирана престъпна група за незаконна преработка, държане и разпространение на нарязан тютюн без бандерол разбиха при съвместна акция служители на ГДБОП  и колегите им от Благоевград. Закопчани са петима души, иззет е над 1 т нарязан тютюн. Операцията е осъществена след разследване, започнало през ноември миналата година. В хода на разследването били идентифицирани участниците в схемата и планирани съвместните действия по задържането им.

Операцията, проведена под наблюдението на специализираната прокуратура, е осъществена на 26 юни основно на територията на с. Абланица, Благоевградско. Петимата участници в престъпната схема са задържани след извършени множество претърсвания, при които е открито „производственото“ помещение с над 1 тон нарязан тютюн, четири машини за рязане, множество празни пакети с поставени етикети с марка на тютюн, товарителници на куриерска ферма, мобилни апарати, СИМ карти и др.

Според данните, събрани до момента, групата е действала при висока конспиративност и синхрон в действията на участниците. Суровия тютюн участниците в групата изкупували от производители. Клиентите били набирани главно по интернет. Заявките си за нарязан тютюн те подавали онлайн, като исканите количества били най-често по 1 килограм. На ден групата изпращала до 150 пратки, като цената за килограм нарязан тютюн варирала между 35 и 40 лв., в зависимост от сорта и качеството.

Загубата за бюджета в случая е значителна, доколкото акцизната ставка за килограм нарязан тютюн за цигари и лула е 152 лв.

След 24-часовото задържане на петимата участници в престъпната схема, Специализираната прокуратура удължи мерките им за задържане до 72 часа. С решение на Апелативния специализиран наказателен съд на четирима от тях е наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Петият участник в групата е на свобода с парична гаранция, за да може да полага грижи за децата си.

е „задържане под стража“. Петият участник в групата е на свобода с парична гаранция, за да може да полага грижи за децата си.