Огромна пърхутка с тегло над 3 кг и 70 см диаметър откриха Цветанка и Димитър Начови в невестенското село Пелатиково

Огромна гъба- пърхутка в ръцете на Цветанка Начова

Кюстендилските пенсионери се натъкнали на находката близо до къщата си в Шопска махала, похапнали на корем

Огромна гъба- пърхутка открили семейство Цветанка и Димитър Начови в село Пелатиково, община Невестино. Този истински шедьовър на природата е поникнал в близост до къщата на двамата пенсионери в Шопска махала, където предпочитат да живеят лятото. Чудната находка впечатлила изключително много леля Цветанка и чичо Митко, които споделиха, че са я открили съвсем случайно.

“Беше съвсем близо до дома ми, под едно дърво. До нея имаше и по- малка гъба- пърхутка. Не бяхме тръгнали за гъби, просто се разхождахме в събота и ни се мерна нещо бяло, доста голямо. Като приближихме, разбрахме че е огромна гъба- пърхутка. Вероятно е станала толкова голяма, заради интензивните дъждове в последната седмица. Не се сетихме да я премерим, ама тежеше над 3 кг със сигурност, а и бе поне със 70 см диаметър. Бързо ги сготвихме и похапнахме”, разказва семейството.

Нашата справка показа, че пърхутката е напълно ядлива, ако месото й е все още свежо. Най- добре е да се нареже на филии, които да се панират.

В по- късен етап на зрялост месото на пърхутките потъмнява и става на фин тъмнокафяв споров прах, който излита във въздуха при натискането й. Спорите съдържат химически съединения от групата на пеницилиновите антибиотици и имат антимикробно и антибактериално действие, сочат данните в Интернет за този вид гъба.

Гигантската пърхутка достига по едни данни до 10 кг тегло и диаметър 80 см, а по други  – до 20 кг и 150 см диаметър.