Е. Близнакова и грациите на “Велбъжд” представиха България на 30- ия международен фестивал “Ана Поляту” в Кефалония, Гърция

Елена Близнакова и Ставрос Басхиарди

Малките Симона и Даяна взривиха сцената със своите танци, кюстендилки разплакаха известните гръцки гимнастици Варвара Филю и Власис Марас

Кюстендилската група на фестивала   

 

За поредна година кюстендилски гимнастички озариха и оцветиха международният фестивал “Ана Поляту” в Гърция. Приказният гръцки остров Кефалония отново се превърна в огромна сцена на юбилейния 30- ти международен гимнастически фестивал “Гимнастика за всички”.

В него взеха участие близо 700 гимнастици на различна възраст и от различни краища на Европа. По покана на организаторите Ставрос Басхиарди и Божена Бартковска, България бе представена от грациите на кюстендилския клуб “Велбъжд” с треньор младата и талантлива Елена Близнакова. Във фестивалът се включиха представители от Португалия, Полша, Словения, България и всички гръцки клубове по гимнастика. Пет дни фестивалът пътуваше и танцуваше между градовете Аргостоли, Ликсури, Фрагата и даде среща на стотици хора занимаващи се с всякакъв вид гимнастика. Традиционно навсякъде се танцуваше общ танц преди и след програмата, на ферибота, както и на плажната фиеста на един от най-красивите плажове-Коста Коста.

Гимнастичките на “Велбъжд” очароваха с изпълненията си

На юбилейното издание на фестивала присъстваха през всичките дни освен официалните представители на институциите на острова, така и известната най- добра състезателка по художествена гимнастичка на Гърция с български корени Варвара Филю и гръцкия гимнастик на световно ниво Власис Марас. Варвара бе очарована от нашите гимнастички и аплодираше със сълзи на очи танците на кюстендилските грации. Тя често се е подготвяла в български клубове, а нейната майка е българка. Изненадата на фестивала бе танцът на Варвара с различни уреди, който наподобяваше танцът на Ана Поляту-последният, който тя изтанцува на фестивалът в Кефалония преди да загине трагично. Кюстендилските момичета се представиха с два общи танца и две индивидуални изпълнения на малката Симона и Даяна, а хореографиите са дело на Елена Близнакова. Групата от България бе водена от Иво Кръстев, който положи основите на скоковете по батут именно в Кефалония. Фестивалът вече носи името на Ана Поляту- кефалонийската художествена гимнастичка с медали от олимпиади и международни форуми, която преди три години намери смъртта си в пътен инцидент.

Кюстендилските момичета се представиха с два общи танца         

Симона

Даяна