Учение при трус от 6,1 по рихтер разиграха в Перник

Учение при силен трус разиграха в Преник. То имаше за цел да тества реакциите на кмета Вяра Церовска и екипа й при кризисна ситуация. В изпълнение на мисията местната власт ще разиграе практически действия при  няколко ситуации.

Първата е поради силния трус са регистрирани разрушения в промишлената зона на бившия циментов завод. Под отломките са затиснати работници, които не са могли да се евакуират. Възникнал е пожар в следствие на разлив на гориво, предизвикан от пробив на тръбна и спирателна арматура на площадката на цех за производство на биодизел, един работник е леко пострадал.

При втората е за намаляване на риска от поражение на стената на язовир „Студена“ при следващи вторични трусове е взето решение от общинския щаб за контролирано изпускане на водоема. Възниква опасност от заливане на махала „Делниче“ в град Батановци, което поражда необходимост от изграждане на предпазни диги.

Учението се организира и ще бъде наблюдавано от представители на Главна дирекция и Регионална дирекция – „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР. То ще протече на два етапа.Сценарият на занятието ще бъде представено на 12 юли, от 9 часа, в зала „Панорама“, след което ще започнат практическите действия.