Кметът на Перник Вяра Церовска и екипът й държат под око обучението на службите за трус от 6,1 по Рихтер

Истинско бедствено положение беше разиграно днес в промишлената зона на бившия циментов завод в Перник. В учението, което бяха демонстрирани тежки ситуации при земетресение от 6,1 по Рихтер с частични разрушения участва кметът Вяра Церовска и екипът й.

Инцидентът за тежката ситуация беше съобщен от дежурния в Община Перник , при което по-най бързия начин кметът Вяра Церовска изпрати Заповед до Оперативния център на Пожарната за събиране на щаба и доброволното формирование. Под ръководството на градоначалника беше свикан Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствие и обявено бедствено положение.

В рамките на учението кметът и екипът й отидоха на разрушенията в промишлената зона на бившия циментов завод. Те наблюдаваха демонстрации как под отломките са затиснати работници, които не са могли да се евакуират. Беше разигран и пожар вследствие на разлив на гориво, предизвикан от пробив на тръбна и спирателна арматура на площадката на цех за производство на биодизел, имаше работник , който беше леко пострадал и спасен.

Спасителната акция беше заснета и контролирана от Оперативния щаб чрез дрон. По този начин при подобни акции ситуацията може да бъде следена директно от институциите.

Кметският екип разигра и позиция за намаляване на риска от поражение на стената на язовир „Студена“ при следващи вторични трусове. Беше взето решение от общинския щаб за контролирано изпускане на водоема, вследствие на което възникна опасност от заливане на махала „Делниче“ в град Батановци, което породи необходимост от изграждане на предпазни диги.

По думите на специалистите за първи път в общината се провежда учение в такъв мащаб и координация. Кметът Вяра Церовска заяви, че в такива ситуации са най-важни превенцията и отработването на координацията.

„Няма нищо по-добро от това в спокойно време да се направят тренировки. Учението мина много добре и по план. В такива моменти се разчита много на кметовете на населени места и на медиите за своевременното информиране на населението за ситуацията“, сподели кметът и благодари за добрата координация и организация на представителите на Главна дирекция и Регионална дирекция – „Пожарна безопасност и защита на населението“, на Общинския щаб и на пожарникарите от Враня и Лесковац.

„За съжаление Перник познава всички тези ситуации, не на игра, а наистина. Няма някой от тук, който да не помни земетресението през 2012 г. Знам силата на вашето участие и подготовка, значимостта на вашето присъствие в този град. Затова с голямо уважение оценявам тази среща и това, което днес ще се проведе. Защото в поредица от дни, в които е имало много драматични ситуации вие сте били там, където всички перничани са очаквали това. Днешният ден ще даде по-голяма сигурност за нас, че сме готови да посрещнем предизвикателствата, които са все повече и много по-голямо спокойствие на гражданите, че ние сме на постовете , на които трябва да бъдем. Желая успех на мисията. Ползотворно участие на нашите гости от Сърбия “, сподели кметът Вяра Церовска.

Учението е съвместно на Единната спасителна система в област Перник, сектор “Специализирани оперативни дейности” при Столична дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и доброволното формирование към Община Перник.

Спасителите ще издирват и спасяват застрашени и пострадали граждани и ще гасят възникнал пожар в следствие на разлив на гориво.

Практическите действия включват още мониторинг и изграждане на защитна дига – водна бариера.

Учението е по проект за съвместни действия при извънредни ситуации в трансграничния регион на Сърбия и България, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия.