Закриват прокуратурите в Брезник и Трън

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно реши да предложи на Пленума към Съвета да закрие 11 районни прокуратури в страната. Две от тях са тези в Брезник и Трън. В началото на заседанието главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че предложението за това е направено след няколко работни обсъждания, включително с участието на административните ръководители на всички районни прокуратури, както и на ръководители на окръжните структури.

Изготвеното след обсъждането предложение е на първо време да бъдат закрити 11 прокуратури, преди да се пристъпи към крайното оптимизиране и окончателното въвеждане на унифицирания модел у нас. Работната група е взела предвид и решението по дело № 13/2016 г. на Конституционния съд, според което структурата на прокуратурата трябва да е в съответствие с тази на съдилищата. При изготвянето на предложението е взето предвид и състоянието на определената прокуратура, както и нивото на престъпността в региона, поясни още главният прокурор.

Освен закриване на изброените обвинения, Колегията ще предложи на Пленума да разкрие и териториални отделения на закритите прокуратури в най-близките райони. Така се предлага разкриване на териториално отделение на Районна прокуратура на Брезник и Трън в Перник.

Съгласно чл. 30, ал. 2, т. 7 от ЗСВ Колегията предлага закриването на тези прокуратури и разкриването на съответните териториални отделения да се състои, считано от 1 януари 2019 година.

Членовете на Колегията предлагат още Пленумът да извърши предварително съгласуване на това предложение с Министерството на правосъдието.