Министърът на културата Боил Банов инспектира разкопките на Хераклея Синтика край Рупите: Обектът е ключов

Министърът на културата Боил Банов инспектира разкопките на античния град Хераклея Синтика край м. “Рупите“. „Обектът е ключов, много е важен, предвид близостта му до комплекса на Ванга и магистрала „Струма”, затова ще помагаме.“, така  министърът на културата Боил Банов  се обърна към ръководителя на разкопките на античния град Хераклея Синтика доц. д-р Людмил Вагалински, директър на Националния археологически институт с музей при БАН.

Разкопките вероятно ще приключат по план на 25 август. “При други условия ще видим дали те ще продължат и след тази дата.“, каза министър Банов, който не се ангажира на 100% дали на обекта ще се работи и след обявената дата през август.

“Важнота е, че щом министър председателят се е ангажирал да помогне, значи ще стане.“, каза министърът, като успокои екипа археолози, които представиха последните си работи по откриването на четири антични обекта на градския форум. Доцент Вагалински призна пред министър Боил Банов, че работят много добре с община Петрич.

“Но може още повече“, сподели му археологът, който ще помоли екипа на кмета Д. Бръчков да отпусне камион за извозването на натрупаната пръст около  разкопките в района на форума. За пълното му разкриване остават още 1/3 от него и вероятно това ще стане до приключването на сезона на 25 август, информира още доц. д-р Л. Вагалински. Той се ангажира също да е стриктен в попълването на всички документи, с които той лично ще се отчита пред министър председателя Борисов. Инспекцията на министъра на културата премина при изключително делова обстановка. Той ще докладва за видяното на Министерски съвет и ще добави впечатленията си от работата на екипа на доцент Вагалински на античния град Хераклея Синтика.

СНИМКА: БНР