Управляващите отчетоха председателството: И сме по-красиви, и сме по-добри

Очаквано управляващи и опозиция в петък сблъскаха гледните си точки по темата колко и дали е било успешно българското председателство на Съвета на ЕС. Както ГЕРБ, така и Обединените патриоти се похвалиха с различни постижения, а социалистите разкритикуваха изминалата половин година с познатите аргументи, че тя е била посветена предимно на личен пиар на премиера Бойко Борисов.

Единствената новост, в застъпваните тези от властта и опонентите ѝ бе ироничният коментар на евродепутатът от левицата Георги Пирински, който изтъкна повсеместно ширещата се в България корупция и направи забележката, че единственият, който доказано стои в страни от нея, е народният представител от ДПС Делян Пеевски. Към изказването му обаче нямаше нито една реплика и то увисна в пространството.

“Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност – показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза”, заяви от парламентарната трибуна министър-председателят Бойко Борисов по време на доклада си за изминалото европредседателство.

Той отчете, че слоганът на председателството “Съединението прави силата” е смисълът на европейската кауза.

Министър-председателят подчерта още, че България е успяла да обедини европейските партньори за продължаване на диалога с Турция.

Борисов определи като знаково постижение поставянето на фокуса на усилията върху европейската перспектива и свързаността на страните от Западните Балкани, което е било признато за обща европейска отговорност. Разширихме и изведохме извън деликатния политически контекст темата за Западните Балкани, каза премиерът.

Той отбеляза, че след организираната среща на ЕС за Западните Балкани в София през май има план със стъпките за реализирането на инфраструктурни проекти, били са договорени средства за свързаност и са били подписани първите споразумения. Показахме, че решението на натрупаните проблеми трябва да се постигне чрез диалог, дадохме пример със споразумението с Македония и имаме резултат – преговорите между Гърция и Македония, а от вчера и поканата от НАТО за преговори с Македония, заяви премиерът, като припомни, че в края на юни Съветът взе решение кога да започнат преговорите за еврочленство със Скопие.

Борисов подчерта, че тези резултати не са част от пиар кампания и този стил на работа е бил оценен и признат като работещ модел, признание е била и поканата за участие на България в Берлинския процес, от който страната по принцип не е част.

Нашата работа не приключва сега, а продължава и при австрийското председателство, чиито приоритети са продължение на приоритетите на българското председателство – сигурност и борба с неззаконната миграция, просперитет и конкурентоспособност чрез цифровизация, стабилност в съседните региони на Европа

Като обърна внимание, че страната ни е застанала начело на ЕС преждевременно заради Брекзит, премиерът припомни фактите – 105 отворени законодателни досието на 1 януари т.г., впоследствие още 30 нови, представени от ЕК. По време на председателството ни са били затворени 78 досиета, по 37 е постигнат общ подход, приети са 58 заключения на Съвета, 17 доклада за напредък.

Като успехи той отбеляза, че българското председателство е осигурило плавно и навременно начало на преговорите по следващата многогодишна финансова рамка, организирала е задълбочен обмен на мнения между държавите членки преди публикуването на законодателното предложение на Еврокомисията, била е гарант за запазване на успешни политики на ЕС, като кохезия и обща селскостопанска политика, има и нови предложения за отделни бюджети за цифровизация и отбрана, които ще водят до икономически растеж и създаване на работни места.

В резултат на целенасочените усилия на България са били преодолени различия между държавите членки и е бил постигнат общ подход по банковия пакет. Бил е поставен акцент върху прехода към кръгова икономика и екоиновации, а поставянето на проблемите, свързани с качеството на атмосферния въздух, е било високо оценено от всички държави членки. Миналата седмица България получи поздравления и добра оценка и от лидера на Зелените в Европейския парламент Ска Келер, подчерта Борисов.

Като други успехи той изброи поставянето на младите хора в центъра на дебата за бъдещето на Европа и удвояването на бюджета за програмата “Еразъм”, постигнатия напредък и приключването на преговорите между Съвета и Европарламента по енергийната ефективност, енергията от възобновяеми източници и управлението на енергийния съюз. Дунавската стратегия е била обсъждана на седем събития и има вече пътна карта, отчете още премиерът.

Той изтъкна, че председателството е работило за решения, с които да се прекратят дискриминационните практики спрямо потребителите, които разделят Изтока и Запада в ЕС, защото “всички сме равноправни”. Поставен е бил акцент върху цифровия единен пазар.

На колегите от БСП мога да кажа – постигнат е напредък по ключови области в рамките на европейския стълб на социалните права, за справедливите условия на труд, социална закрила и приобщаване, приключена е работата по предложението за директива за командированите работници за осигуряване на еднакви условия на труд за командированите работници, каза Борисов.

По приоритета за сигурност и охрана на външните граници той изтъкна споразумението с Европарламента по три регламента за полицейско и съдебно сътрудничество, гранични проверки и връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни. По думите на премиер председателството е надхвърлило заложената цел по пакета за киберсигурността.

Нинова: Изолирахте президента, правихте си собствен пиар

Веднага след Борисов думата взе лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя за пореден път изказа тезата на левицата, че председателството е било превърнато в пиар кампания на един човек.

Нинова разкритикува правителството, че е изолирало президента по време на европредседтелството.

“Изолирахте президентската институция. Президентът Радев се опита да компенсира онова, което българското правителството не направи. Вие не пропуснахте да го охулите дори и за това”, каза тя.

Премиерът и правителството не осигуриха консенсус на българските институции, не мобилизираха национална енергия и резултатът ще е увеличаващ се евроскептицизъм”, коментира Нинова.

По думите ѝ парламентът също останал на страна от процесите по време на председателството.

Тя добави, че управляващите не успели да приобщят съдебната власт и НПО сектора.

“Стигнахме дотам, че коалиционен партньор в правителството и председател на партия да се оплаче публично, че не е канен на събитието на правителството. Това не е съгласие”, коментира Нинова.

“БСП оценява председателството като много добра форма и организация, но със слабо политическо съдържание и резултати”, обобщи Нинова.

След което изтъкна, че по време на тези шест месеца в България са се случили показни убийства, поредица бягства от затворите и масови протести. Нинова не пропусна да отбележи, че членовете на кабинета и лидерите на различните партии в него се обвиняват един друг в злоупотреби.

“И сме по-красиви, и сме по-добри”

Като най-отявлен защитник на успехите на правителството се прояви лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който имаше и задача да обори аргументите на Нинова, че кабинетът е изолирал президента от процесите, свързани с председателството.

В началото на изказването си лидерът на парламентарната група на Обединените патриоти изтъкна, че държавният глава не е в пленарна зала.

“Показахме характер и българско самочувствие. Истински мъжки характер, а не мъжки характер с пет букви. Правителството на България това сме ние. Да излезем от подвижните пясъци на мазохизма. И сме по-красиви, и сме по-добри”, каза Сидеров.

Той поясни, че председателството е процедура, а не приказка с щастлив край. “Да постигаме нещо за нашата страна е забранено. Не може да поставиш въпроси, които са в твоя изгода”, припомни Сидеров.

Според него управляващаа коалиция не само работи, а показва и европейско поведение.

“Гостите видяха, че България е прекрасна държава, българите са чудесни хора. Българският глас се чу в една нова тоналност. За първи път българското правителство посочи интереса на България. Отношението към България много пъти е било пренебрежително. Ние показахме, че не искаме да бъдем буфер и периферия на Европа. От години съм се молил за такъв тон. Това трябва да бъде характера на българската дипломация”, каза Сидеров.

“Оказа се, че българските националисти са по-добрите европейци. Няма да казвам от кого. Нашият пример беше приет, започнаха да ни подражават. Австрия създаде същото правителство като България – дясно правителство и националисти”, допълни той.

Според Сидеров Европа се променя и в поведението на всяка държава трябва да има “доза здрав национализъм”.

“Все повече доминират хората, които искат Европа да не бъде отворена врата, територия и поле за експериметни на свръхкорпорации, а обединен съюз на отчествата”, смята Сидеров.

Джема Грозданова (ГЕРБ) прпомни, че няма институция на ЕС, която да не дава висока оценка на председателството. Според нея България е била коректен посредник, партньор и балансьор.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че правителството от една година се е фокусирало върху председателството и е загърбило вътрешните проблеми.

“Сега е време за работа, работа и пак работа. Всичко, което се посочва като условие на трайно утвърждаване на мира в региона и възможност за просперитет, е време да се прилага вътре в страната. Председателството декларира, че ще работи за функционално единство между ЕС и институциите, но като че ли се забрави, че България е част от ЕС. Да спрем с двойните стандарти, с популизмите и национализмите. Да провеждаме отговорна държавна политика. Да се противопоставим на омразата, агресията, ксенофобията, на радикализмите и национализмите. Демокрацията няма алтернатива”, каза Карадайъ.

В последствие се изказаха част от министрите в кабинета, които очаквано обясниха, че в секторите, които завеждат, председателството е постигнало успехи.

Думата взеха и евродепутати от различните партии. Според предсавителят на БСП в ЕП Георги Пирински през изминалите шест месеца страната ни не се е преборила с корупцията. Пирински иронично изтъкна, че за това време единствният, доказано от институциите, останал извън подозрения в корупция, е народният представител от ДПС Делян Пеевски.

Успешно, но рутинно

Евродепутатът от Групата на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Искра Михайлова (ДПС) постави въпроса какво всъщност оценяваме – как България изпълни задължението си да поеме ротационно председателство, как страната ни се възползва от ролята на председател, за да разреши въпроси от национален интерес, или как отговори на очакванията в България.

От 2014 г. работя с председателствата – българското председателство е абсолютно съизмеримо с тези председателства и в някой отношения много по-добро от тях, коментира тя.

Българското председателство обаче не успя да се възползва от временна си роля, за да разреши национални проблеми, затова е критикувано от опозицията, посочи Михайлова. По думите ѝ то не е отговорило и на обществените очаквания. За това трябва опит и самочувствие, отбеляза тя.

Българското председателство беше успешно, но рутинно, не беше председателство на реформите, заключи Михайлова. За съжаление не очаквам в скоро време да имаме председателство на реформите, добави тя.