Кметът Методи Чимев награждава собственика на Крайслера Любен Хаджикостов

Парадът на ретро автомобили събра повече от 60 стари возила и хиляди гости от Югозападна България

 

Над 60 уникални автомобили и мотоциклети бяха представени на второто издание на Ретро парада на стари возила в гр. Дупница. Събитието премина при изключителен интерес, хиляди любители на ретро автомобилите от Дупница и съседните градове Кюстендил, Благоевград, както и от София, Самоков, Македония и Гърция бяха дошли в града, за да се докоснат и разгледат возилата. Зад воланите на някои от колите седнаха и кметът инж.Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, и стотици деца и възрастни, които не пропуснаха да се фотографират за спомен.

Експертът по ретро возилата Маргарит Карабуров се срещна с почти всеки един собственик и подробно обърна внимание на всяка кола и разясни нейната уникалност. Встрани пред фонтаните бяха подредени и т.н. соцвозила от популярните преди тридесетина години марки като ЗАС, трабант, москвич, ВАЗ, волга. Имаше и десетина мотоциклети, като особен интерес предизвика машина с кош BMW Р71, производство 1957 г., предназначено за виетнамската война. Собственикът от Дупница Евгени Китов е купил мотоциклета през 2002 г., в момента е с автентичен военен цвят.

Вниманието на специалиста бе насочено и към автомобил с марката Булгар рено 10 – модификация, леко променена в сравнение с Булгар рено 8, а собственик на тази легендарна машина, от която са останали в движение съвсем малко бройки, е дупнишкият прокурор Ивайло Василев. Този автомобил е произвеждан в България, заедно с Булгаралпин в края на 60-те години на миналия век, но, както разкрива един инженер от пловдивския завод производител на машината по това време, страната ни не е трябвало да конкурира руското производство. Затова и заводът след две години започнал друга дейност. На ретропарада имаше още един автомобил българско производство – Ровър Маестро от 1994 г., сглобяван във Варна за малък период от време, като и това наше производство не е оцеляло.

Най-старият автомобил на площад „Свобода“ бе Крайслер от 1934 г., собственост на Любен Хаджикостов. „Който си върви съвсем като съвременна кола“, подчерта водещият.

Историята на автомобила освен че е дълга, е и доста богата. Направен е по поръчка за журналиста Данаил Крапчев, един от големите български редактори на вестник „Зора“. После приютявал руски войници във Втората световна война.

„През 1961 година баща ми я купува, до 1982 година я ползвахме като семейна кола. В младежките ми години е видяла много хубави момичета”, хвали се Любен Хаджикостов. „Събира очи по балове, сватби и кръщенета. И поклони в града. Имам около двайсетина ретро коли, 5-6 коли от предвоенно време и всичките се движат, като най-старата ми кола е от 1914 г., разказа още Хаджикостов.

Заместник-кметът Крум Милев и общинският съветник Славчо Павлов между Крайслера и Буика на Хаджикостов.

До крайслера бе паркиран Буик от 40-те години, също собственост на Хаджикостов. Показан бе и Ситроен DS 21 от 1962 г., способен да се движи и на три колела.

Кметът Методи Чимев разглежда последния модел Трабант, с 4-тактов двигател

В парада участваха освен популярните марки мерцедес БМВ, ауди, рено, опел и автомобили като Олдсмобил Кътлас от 1983 г. – марка, произвеждана от „Дженерал мотърс“ от 1897 до 2004 г., шевролет от 1981 г., Рено 17 JS, един от най-редките автомобили в България, производство от 1972 г.

Накрая бяха раздадени награди в няколко категории, разделени според годините на производство. Сред наградените бяха собственикът на ЗАС-ката, която е изцяло реставрирана, Любомиров, на Мини купъра, на БМВ 1802 от 1973 г. – с най-високо ниво на реставрация и др. Специални награди получиха Камен Михайлов и Борислав Къдреков. Кметът на община Дупница Методи Чимев, под чийто патронаж се провежда събитието, връчи голямата награда – купа, на собственика на крайслера от 1934 г. Любен Хаджикостов.

Организаторът Владимир Димитров определи днешното издание на ретропарада за повече от успешно и обеща догодина традицията да продължи.

Момент от награждаването

Организатори на инициативата бяха клуб „Авангард“ и Община Дупница, Талантливите деца от „АртПоп“ с ръководител Таня Камбурова пък изпълниха популярни поп песни.