След победата: радост, вандализъм и сълзотворен газ по улиците на Франция

Двама загинали и десетки задържани след финала срещу Хърватия

 

Франция триумфира на Световното първенство по футбол в Русия в неделя вечерта с 4:2 над Хърватия, което изкара по улиците над 1 милион французи, а на места радостта им от титлата прерасна в безредици.
Сблъсъци на фенове с полицията имаше в Париж, както и в още няколко града в цялата страна.
Празненставата след последния съдийски сигнал в Москва завършиха трагично за двама французи. В Анси 50-годишен привърженик е загинал, след като е счупил врата си след скок непосредствено след края на мача. В Сен-Феликс 30-годишен фен, който е излязъл да празнува успеха, се е блъснал с колата си в дърво и е загинал на място.
Десет души бяха арестувани в Марсилия, а още осем – в Лион. Най-малко 30 души разбили магазин за алкохол в центъра на Париж и откраднали вино и шампанско. Според свидетели полицията ги прогонила, без да извърши арести.
Вандалите, някои от които с качулки, нахлули в супермаркета от вход, разположен не от страната на “Шанз-Елизе”, а от булевард “Марсо”. Те излизали от там с бутилки вино или шампанско в ръце и се снимали с телефоните си, преди полицията да успее да ги разпръсне с помощта на сълзотворен газ.
Близо 4000 полицаи и жандармеристи бяха мобилизирани в Париж във връзка с финала на Мондиала, а в западната и централна част на столицата до 4.00 часа сутринта в понеделник е била в сила забрана за движение на автомобили.
На остров Корсика привърженици на Хърватия и местни се сбили по време на мача. От пожарната служба в Аячо съобщиха, че са ги разтървали и няма сериозно пострадали. Въпреки тези инциденти общата оценка на френската полиция е, че празнуващите фенове не са предизвикали сериозни инциденти.
По-късно днес тимът на Дидие Дешан ще направи парад във френската столица, като големите празненства ще са на легендарния булевард “Шан-з-Елизе”.
Въпреки че хърватският отбор загуби от Франция и остана на второ място, в Загреб настроението беше празнично. Десетки хиляди хървати се веселяха и празнуваха, защото националният им отбор стигна до финал на Световно първенство за пръв път в историята си.
Плеймейкърът на Хърватия Лука Модрич бе признат за най-добър играч на Световното първенство в Русия. “Златната топка” на световния шампионат му бе връчена след края на финалния мач срещу Франция на стадион “Лужники”.