Над 500 души изкатериха Мальовица в памет на Боян Петров, военният пилот Яни Славов: Най-малкият участник бе на 1 г.

Над 500 души се качиха до връх Мальовица в памет на Боян Петров, сред тях бе и шефът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов. Повод бе не само хубавото време за разходка в Мальовишкия дял на Рила, но и призивът на Яни Славов и Стоян Димитров от сдружение в Пловдив за почитане паметта на алпиниста Боян Петров, който през май изчезна в Хималаите. Участниците изминаха маршрут от над 6 км с положителна денивелация от малко повече от 1000 м до върха. “Повечето от хората бяха спортисти, но имаше и по-възрастни, а най-малкият участник беше на 1 годинка“, каза Яни Славов, военен пилот и част от организаторите на инициативата. “Освен в чест на Боян Петров походът беше и в подкрепа на хората с рискови професии“, обясни Славов. „Всички знаем колко нападки, обиди и безброй различни коментари имаше в социалните мрежи относно желанието на един човек да върви нагоре в буквален и преносен смисъл. Искаме да вдъхнем кураж на всички във и извън нашата родина, които по един или друг начин предвид работата си почти ежедневно са подложени на риск. Ние сме с вас и подкрепяме избора на всеки един, защото без вас светът, в който живеем, нямаше да е същият!“, посочиха организаторите – няколко планинарски организации, още преди месец, когато обявиха инициативата си. Хижа „Мальовица“ и пътеката към върха са били последните места в Рила, които алпинистът Боян Петров е посетил в края на месец април, дни преди да тръгне към осемхилядниците – споделиха от НП „Рила“ и хижарите на „Мальовица“.

На хижа „Мальовица“ бе поставен дневник, в който планинарите и туристите споделиха впечатления и спомени за Боян Петров. Дневникът ще остане там, а страниците му са отворени за всички мнения и впечатления от планината и хората, които я обичат.

Това е поредно изкачване на връх в България, посветено на Боян Петров. За качествата на човека, учения и алпиниста Боян Петров са показателни стотиците хора, които уважават направеното от него и не го забравят и след смъртта му.

Марияна Вучова