Съветниците решават ще има ли синя зона в Перник, глобяват до 300 лв., ако сам си свалиш скобата

Общественото обсъждане на синята зона

Да бъде въведен режим на кратковременно паркиране – синя зона, предлага кметът на Перник Вяра Церовска. Предложението ще бъде разгледано на заседание на общинския съвет в четвъртък. Режимът касае превозни средства с допустима маса до 2,5 т, микробуси и автобуси с до 12 пътнически места. Той ще бъде валиден в часовете от 8 до 18 часа За престоя в синята зона гражданите ще заплащат с мобилно съобщение, или със специален талон и с билет от паркинг автомат, които трябва да бъдат поставени на видно място на стъклото на автомобила.

Тарифата се определя от Общинския съвет. Собствениците на имоти, попадащи в обхвата на синята зона, ще паркират безплатно по един автомобил на жилище,за всеки следващ се въвежда прогресивна такса. В синята зона ще бъдат фиксирани места за преференциално паркиране на пътни превозни средства, превозващи хора с трайни увреждания.

От такса са освободени моторни превозни средства със специален режим на движение – Бърза помощ, Пожарна, главни и областни дирекции на МВР, автомобилите, собственост на общинската и областна администрации, колите, ползвани от лица с трайно намалена работоспособност. Привилегията важи и за почетните граждани на Перник.

Всяко неправилно паркирано пътно превозно средство ще бъде блокирано със скоба. Глоба от 50 лв. до 300 лв. е предвидена за нарушителите, които повредят, или самоволно демонтират поставената скоба.

Това е втори опит за въвеждане на синя зона в Перник. Преди осем години първият се провали и ограничението падна след заведено дело от компютърния специалист Вихрен Матев. Съдът видя тогава нарушения на процедурните правила.

Този път те са спазени. През втората половина на май граждани на Перник се включиха в общественото обсъждане на Наредба за организацията на движението на територията на Общината и въвеждането на прословутата синя зона. Те поставиха свои въпроси и предложения, касаещи проектодокумента. Градът е последния в Югозападна България, в който няма действаща синя зона. В срещата тогава взеха участие кметът Вяра Церовска и нейните заместници Денислав Захариев и Владислав Караилиев, както и експерти от общинската администрация. „Наредбата е в интерес на гражданите предвид безразборното паркиране на автомобили, собственост на граждани и юридически лица в Централна градска част, в която освен жилищни сгради са съсреодоточени учебни заведения, административни сгради и търговски обекти и има интензивен пътникопоток. Необходимо е да се регламентират местата за паркиране и с оглед опазване тревните площи и предотвратяване на системното им унищожаване. Предлаганото въвеждане на „Синя зона“ в Централна градска част е в съответствие с националните приоритети във връзка с ограничаване вредните емисии във въздуха“, бяха част от мотивите, които представи тогава зам.-кметът Захариев.

„Трябва да се опитаме заедно да направим нашето подреждане, а вие гражданите сте хората, които помагате нещата да се случват. За да въведем „Синята зона” ние трябва да постигнем някакъв консенсус. И затова правим това обществено обсъждане“, коментира кметът Вяра Церовска.

От срещата стана ясно, че практиката в общините, в които са въведени участъци, обособени като синя зона, се наблюдава значителна регулация и контрол на паркирането. Към настоящия момент в централната градска част на Перник липсва организация и контрол на паркирането, поради което се установява безконтролно паркиране в нарушение на ЗДвП, което затруднява участниците в движението и гражданите, живеещи в района и създава предпоставки за ПТП.

„Предлаганото въвеждане на „синя зона“ в Централна градска част ще подобри качеството на въздуха, ще ограничи вредните емисии и ще се осъществи превенция по отношение здравето на гражданите. Същевременно ще се гарантира правото на живущите да ползват режима на локално паркиране в близост до постоянния си адрес. Наредбата ще даде възможност не само за цялостна организация на движението, но и да се осъществи контрол при паркирането на постоянно нарастващия брой автомобили в района“, са част от  поставените цели.

Настоящият проект на Наредба за организация на движението на територията на Община Перник е в съответствие с европейското законодателство – Европейската харта за местно самоуправление.

Любомира ПЕЛОВА