Провъзгласиха Димана Крумова за кралица на пеперудите в Кюстендилско

Дефиле "Карнавал на пеперудите"

Чаровната Димана Крумова бе провъзгласена за кралица на пеперудите, а 2-годишната Цветомира Карадачка стана принцеса на традиционния Празник на пеперудите, който се провежда в кюстендилското село Полска Скакавица.

Димана Крумова

Двудневната инициатива с организатори община Кюстендил, Пето ОУ “Христо Ботев”, Регионално сдружение “Роден край” събра ученици от Пето ОУ “Христо Ботев”, ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, ОУ “Професор Марин Дринов”, ОУ “Иван Вазов”, ПГИМ, ЕГ и ПМГ, деца и техните родители от Кюстендил и други градове.

Децата се включиха в дърпане на въже.

Първият ден бе посветен на децата. За тях имаше организирани различни конкурси – дефиле “Карнавал на пеперудите”, състезание “Какво знаем за пеперудите?”, спортни игри дърпане на въже и дърпане на гъсеници. През цялото време децата се забавляваха и по иновативен начин научиха за живота, значението и видовете пеперуди, които се срещат в района. Конкурсите са оценявани от учители и ученици от ПГИМ и ЕГ.

Присъстващите извиха хоро на поляната.
Майстор Димчо Занев насърчаваше младите в кошничарския занаят.

Всеки костюм символизираше определен вид пеперуда. В състезанието участниците редяха пъзели, разпознаваха пеперуди, определяха с какво се хранят и по описание рисуваха различни видове пеперуди. С най-ефектен костюм се появи Андреа Георгиева от Пето ОУ “Христо Ботев”. Най-артистично дефилиране направи Божидара Дойнова от ОУ “Професор Марин Дринов”, а призът за най-оригинална изява бе присъден на Мариса Козова от Пловдив.

Първо място в конкурса “Какво знаем за пеперудите?” отиде при отбор 3 – Андреа Георгиева от Пето ОУ “Христо Ботев”, Борислава Коларска – ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, Мартин Сърбински – ОУ “Иван Вазов” и Симона Витанчова от Берлин.

Вторият ден бе посветен на занаятите. Децата и гостите участваха в плетене на кошници и венчета под погледа и съветите на 85- годишния майстор Димчо Занев. Изработваха цървули и гривни. Рисуваха фигури и картини. Правиха карнавални костюми от рециклирани материали. Научиха се да сгъват оригами, извиха хоро на поляната. В демонстрациите и игрите се включиха и туристи от Изреал и Франция. През двата дни стотици туристи се разходиха по екопътеката до водопада.

Краси Ценкова