Разбиха ромски престъпен клан в Рим

31 членове на ромски престъпен клан бяха арестувани, а шестима души обявени за издирване след операция на карабинерите в Италия, предаде РИА Новости.

На задържаните бяха повдигнати обвинения за производство и разпространение на наркотици, изнудване и незаконно лихварство. Акцията бе проведена тази нощ в Рим и в южните области на апенинската държава Козенца и Реджо ди Калабрия.

Сред арестуваните е и тарторът на мафиотския род  Джузепе Казамоника, който излезе преди година от затвора след излежаване на присъда за създаване на ръководене на организирана престъпна групировка за разпространение на упойващи вещества. Той е смятан в подземния свят за един от четиримата криминални крале на италианската столица.

Кланът Казамоника съществува от 70-те години на ХХ век. Той контролира почти цялата престъпна дейност в Югоизточен Рим. По неофициални данни организацията притежава пари и други активи на стойност почти милиард евро.

Основателят на групата Виторио Казамоника почина през 2015 г. Неговото погребение бе много помпозно. Над вратата на църквата бе окичен транспарант със следния текст: “Ти превзе Рим, сега превземаш Рая”. Тялото на покойния бе возено до гробището със старинна каляска, водена от шест черни коня, а траурната церемония завърши с разпръскване на листа от роза от хеликоптер.