Протестът в „Бела вода”

Протестите на жителите на пернишкия квартал „Бела вода” се увенчаха с успех. Към тяхната акция се бяха присъединили и десетки жители от други райони на областния град и затова победата бе закономерна. Стотици беловодчани и перничани превърнаха в своя кауза премахването на инсинератора, в който се изгаряха мъртви животни и други биологични боклуци, от жилищния район. Причината – мръсотията, лошият въздух, отвратителната миризма, за която твърдяха протестиращите, отказали да приемат уверенията на властимащите и собствениците на въпросната инсталация, че тя отговаря на всички изисквания и с нищо не замърсява околната среда. Убеждаваха ни, че е едва ли не полезна, а само ние знаем, че истинската ситуация бе коренно противоположна, са категорични беловодчани, които сега се гордеят с успешния завършек на една пренеприятна одисея. В социалната мрежа те споделиха, че вчера специални камиони с техника са напуснали населеното място. «Когато сме единни – можем! Когато гражданското общество е активно – успяваме!» – са само част от коментарите на доволните хора.

Припомняме, че през месец май т.г. инсинераторът бе докаран в пернишкия квартал «Бела вода» от радомирското село Владимир, след като и там местните хора се разбунтуваха и излязоха на протест срещу инсталацията. В Перник инсинераторът бе монтиран на терен, взет под наем от собственика на рудника.

От Инициативния комитет заявиха, че въпреки постигнатия успех беловодчани запазват протестна готовност, защото се притесняват, че съоръжението е махнато само временно.

Любомира ПЕЛОВА