Кметът на Бобов дол Елза Величкова след тристранния съвет: Странно, че КНСБ не ни подкрепи, общината ще се напълни с безработни

Елза Величкова (на заден план) по време на тристранната среща

Миньорът с 44 г. стаж Красимир Минев: Остават ми още 3 работни дни и ме съкращават, отнеха ми правото на по-ранна пенсия

На 20 юли е последният ми работен ден под земята и сега видях как се отнема правото ми на по-ранно пенсиониране. Това заяви Кирил Минев, миньор с 44-годишен трудов стаж, по повод днешната среща на тристранката.

Валери Симеонов изгони Манолова.

„На нас ни се отнема правото с тази поправка от м.г. да се пенсионираме по-рано, тъй като съкращението ни е по-рано от годините, които навършваме“, коментира Минев. Той подчерта, че има още три работни дни в рудник „Бобов дол“, а на 20 юли 2018 г. изтича предизвестието му и него реално го съкращават, уволняват, а не напуска доброволно. „Дойдохме тук, на тристранния съвет, за да искаме подкрепа, но странното е, че синдикатът КНСБ не ни подкрепи“, подчерта кметът на Бобов дол Елза Величкова. Тя изрази безпокойство, че ръководената от нея община ще остане с голям брой безработни хора.

„За мен е абсолютно абсурдно синдикатът КНСБ, който е призван да защитава правата на миньорите, да се обяви срещу пенсионирането на 80-те души, от последния закрит рудник, при условия, които са били валидни до края на м.г.“, категорична бе Мая Манолова, която бе изгонена от съвета от вицепремиера Валери Симеонов. В същото време тристранният съвет обсъди нов модел в правилата за ТЕЛК. Всеки със съмнителна инвалидна оценка от ТЕЛК ще минава на преглед пред Националната експертна лекарска комисия, за да се сложи край на фалшивите експертизи. Това са част от промените, обсъдени от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Предлага се още при оценка на степента на увреждане база да е най-тежкото, а от съпътстващите заболявания да се прибавят още 20%. Само КНСБ и Конфедерацията на работодателите подкрепиха проекта, докато от “Подкрепа” и останалите работодателски организации изразиха резерви с мотива, че има опасност да се накърнят правата на хората с увреждания, а в същото време няма действащ механизъм срещу злоупотребата с инвалидните помощи. От здравното министерство увериха, че новият модел ще бъде тестван в следващите 6 месеца и ако даде дефект, ще се направят нужните корекции. Припомняме, заседанието на тристранката днес започна със скандал. Омбудсманът Мая Манолова не беше допусната да представи законопроекта за промяна в Кодекса за социалното осигуряване, който дава възможност на съкратени 82-ма миньори от рудник „Бобов дол” да се пенсионират без навършени години и стаж. Мотивът на председателстващия съвета вицепремиер Валери Симеонов беше, че Манолова не е поканена по установения от закона ред.