Албино Пити, Катя Йоцова, Цветанка Христова

Изложбата разгледаха Албино Пити, Петър Петров, хористът Христо Дръндаров, художниците Цветанка Христова и Георги Кацарски

 

Експозиция от 45 картини на ХГ „Васил Крапчански“ бе изложена в галерия „Околийска къща“ в Дупница. В нея са включени творби от пленерите, провеждани през годините в курортния град, но една не малка част са на големия художник роден в Сапарева баня Васил Крапчански и работил дълги години в Перник. 16 от тях са картини – масло и акварел, а останалите са графики – потрети, между които автопортрет, портрет на майка му и др. Сред останалите представени автори са Николай Янакиев, председателят на СБХ Любен Генов, проф. Панайот Панайотов, Миряна Савова, Слав Бакалов, Любомир Маринов, Мл. Миренов, както и четирима македонски и една румънска художничка. Творби са показани и на сапаревобанските художници Васил Соколов и Антония Мицова. На откриването присъства и италианският художник Албино Пити заедно със съпругата си Ина Константинова. Той даде висока оценка на творчеството на Васил Крапчански и разкри, че тази есен му предстоят гостувания с индивидуални изложби в Лувъра в Париж, във Флоренция, Италия, в Япония, а след това във София.

Катя Йоцова сподели, че замисълът най-напред е бил да се представи в индивидуална изложба Васил Крапчански, но по различни причини това не се е случило. По-нататък обаче тя обеща все пак да има в галерията изложба на известния сапаревобански художник. На откриването присъства и художничката Цветанка Христова, която разказа за различните течения и жанрове в изобразителното изкуство, представени и в изложбата.

Сред гостите бяха Петър Петров, хористът Христо Дръндаров, художникът Георги Кацарски, бившите преподавателки от Педагогическия колеж в Дупница Евгения Бибова и Елена Димитрова, началникът на отдел „Култура, образование и младежки дейности” към Община Дупница Тодор Петков и др.

Изложбата ще остане експонирана в галерията до 30 юли.

Please follow and like us: