Сапаревобанската галерия гостува за пръв път в Дупница с изложба от фонда си, представи картини на Васил Крапчански, Николай Янакиев, Любен Генов

Албино Пити, Катя Йоцова, Цветанка Христова

Изложбата разгледаха Албино Пити, Петър Петров, хористът Христо Дръндаров, художниците Цветанка Христова и Георги Кацарски

 

Експозиция от 45 картини на ХГ „Васил Крапчански“ бе изложена в галерия „Околийска къща“ в Дупница. В нея са включени творби от пленерите, провеждани през годините в курортния град, но една не малка част са на големия художник роден в Сапарева баня Васил Крапчански и работил дълги години в Перник. 16 от тях са картини – масло и акварел, а останалите са графики – потрети, между които автопортрет, портрет на майка му и др. Сред останалите представени автори са Николай Янакиев, председателят на СБХ Любен Генов, проф. Панайот Панайотов, Миряна Савова, Слав Бакалов, Любомир Маринов, Мл. Миренов, както и четирима македонски и една румънска художничка. Творби са показани и на сапаревобанските художници Васил Соколов и Антония Мицова. На откриването присъства и италианският художник Албино Пити заедно със съпругата си Ина Константинова. Той даде висока оценка на творчеството на Васил Крапчански и разкри, че тази есен му предстоят гостувания с индивидуални изложби в Лувъра в Париж, във Флоренция, Италия, в Япония, а след това във София.

Катя Йоцова сподели, че замисълът най-напред е бил да се представи в индивидуална изложба Васил Крапчански, но по различни причини това не се е случило. По-нататък обаче тя обеща все пак да има в галерията изложба на известния сапаревобански художник. На откриването присъства и художничката Цветанка Христова, която разказа за различните течения и жанрове в изобразителното изкуство, представени и в изложбата.

Сред гостите бяха Петър Петров, хористът Христо Дръндаров, художникът Георги Кацарски, бившите преподавателки от Педагогическия колеж в Дупница Евгения Бибова и Елена Димитрова, началникът на отдел „Култура, образование и младежки дейности” към Община Дупница Тодор Петков и др.

Изложбата ще остане експонирана в галерията до 30 юли.