Господарите на магистралата от 80-те години: BMW 850i

Германия, 1989 година: с 850i BMW успява да уцели десетката на годината. Това е първият автомобил на света с така наречената технология Multiplex, тоест ранна форма на дигитален пренос на данни.

Интегралната задна ос с пет носача превръща 1,8-тонния автомобил в толкова бърза машина, която може да бъде сравнена само с нападател по време на дрибъл. А системата „автоматичен контрол на стабилността и сцеплението ASC+T“ (серийна при версиите с механични скорости, а при версията с автоматична трансмисия опционална като екстра) е нещо като предхождаща ESP.

Черен като някогашните футболни обувки – такъв е кокпитът на Серия 8. Не на всички тестващи по онова време се харесва фактът, че оборотомерът и скоростомерът преливат един в друг.

След завъртане на ключа на запалването, първоначално се чува само леко жужене от стартера, докато бензиновата помпа осигури гориво за впръсквателната уредба. Когато сместа в дванадесетте цилиндъра експлодира, се появява звук, който кара всичко у вас да настръхне – също както при радостта от гол на стадиона.

autobild.bg