Борисов за драмата с чумата: Знам какво е да ти убият животинката

Бойко Борисов

Пред журналисти премиерът Бойко Борисов коментира и разразилата се драма с чумата по животните в Странджанско. Първо той направи забележка на министър Румен Порожанов за начина, по който се обяснява на хората какво трябва да се случи с животните им. „Аз гледам животни и знам какво е да ти ги убият. Това ти е като дете. Животинките са много мили“, каза той и продължи: „Трябва да се направи, каквото е необходимо и да се обясни на хората, че изпуснем ли заразата да се разпространи, тогава ще плачат всички и щетите ще са за стотици милиони.

“Проявете съчувствие, плащайте бързо и обяснете на хората, че тази напаст ще плъзне навсякъде и след това нищо няма да можем да изнесем. Обяснете хубаво и покажете как е действала комунистическата партия. Нито сме изверги, нито не ни е жал за животните. Помолете хората да не крият животните. Заради няколко животни може да се случат много големи щети, защото имаме 1,3 милиона животни. Едно да е убием 4000 животни, друго е 1,3 милиона. Премине ли тази зараза през планината, ще стане катастрофа”, категоричен бе Борисов.

И поръча на земеделския министър да провери как се е процедирало през 90-те години в такива случаи.

“Искам да вземете всички мерки за дезинфекция“, каза още той на Порожанов и си спомни как всичко е било дезинфекцирано, когато е имало подобни болести по време на комунизма.

„Веднага подгответе стада, платете им парите, за да могат да си напълнят малките фермички и кошари с животни. Всичко трябва да се гарантира на 100%. Колкото и да струва, сега е малко, после обаче ще е стотици милиони”, каза още Бойко Борисов.