Десетки в Разлог и зам.кметът В. Гърменов сведоха глави пред Левски

Жители и  гости на град Разлог, както и служители от Общинска администрация начело със зам. кмета инж. Венцислав Гърменов почетоха 181-годишнината от рождението на Васил Левски. В знак на признателност и почит, венци и цветя бяха поднесени от зам. кмета по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, председателя на ОбС-Разлог д-р Мария Копанарова, политически партии, общественици и признателни граждани. Неизменна част от събитието бе Духовият оркестър с ръководител Благой Юруков към НЧ „15.09-1903-1909“.

Васил Левски е един от идеолозите на българската национална революция, роден в подбалканското градче Карлово. Делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация. Легендите и историческите данни разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-будните българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Пътят на най-великия герой на България минава и през Разлог, където в Кипрева къща, създава революционен комитет през 1869 година.

Защото е убеден, че “Нашето дело зависи от нашите собствени усилия”. Проповядва идея за национално освобождение, но и за разбирателство с всички народи, за борбата срещу неправдите. Дълги години и по различни хитроумни начини той успява да се изплъзва на преследващите го турци. Ботев пише за невероятната му издръжливост и весел характер – “Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее”. Левски е заловен в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София, като по пътя му дотам никой не прави опит да го спаси. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от неговото поведение. Обесен е на 19 февруари 1873 г.