Протест в Благоевград! 600 души в подписка подкрепят школската шефка Василка Величкова, отказала прием на ромски деца

Василка Величкова

Малинка и Пламен, които живеят в смесен брак: Искаме децата и внуците ни да растат сред българчета и да учат в класове с деца от града

Величкова: Няма как всички ромски деца да учат при нас, вече имаме приети 90

 

Родители и учители организираха протест в Благоевград и събират подписка в защита на директорката, която отказа да приеме повече ромски деца в училището си в Благоевград.

Протестиращите родители

До момента в подписката са се разписали над 600 души, които подкрепят действията на директора Василка Величкова. Според тях въпросното училище в Благоевград не може да приеме повече деца от ромски произход. Защо училище в Благоевград не приема ромски деца? Родителите са категорични, че нямат против децата от местната Предел Махала да учат редом с техните, но не могат да разберат защо тези деца не се разпределят равномерно в останалите училища в града.


Събраната подписка

Според хората има други училища в града „където общинарите водят децата си”, в които няма записано нито едно ромско дете. Жителите на ромската махала също нямат нищо против децата им да учат в центъра, а не в близкото училище.  „Смятам, че не трябва да бъдем единственото училище, което да извършва образователна интеграция на територията на Благоевград, защото няма как всички ромски деца да учат при нас, вече имаме приети 90 деца”, поясни Василка Величкова. Малинка и Пламен живеят в смесен брак. Настояват децата и внуците им да растат сред българчета и да учат в класове с преобладаващо присъствие на деца от града, а не от ромската махала. „Когато общуват с хора, разбираш ли ме, с българи става въпрос, стават по-културни, по-възпитани”, казва Малинка. На това мнение са и други живеещи в ромската махала, които предпочитат децата им да учат в центъра. Според хората ако всички деца от ромски произход са в една паралелка се получава разделение и по-добре да бъдат разпределени в отделни класове, пише bTV. Според изискванията за прием ромчетата от махалата се записват в първи клас в четири училища в близост. Проверките по случая продължават, като Величкова е проверявана от местната образователна инспекция, комисията по защита от дискриминацията и икономическа полиция.

 

Още по темата четете тук:

Благоевградско училище: Не приемаме ромчета