Подкрепят с 3300 лв. читалища в Самоков, дейците в Ковачевци взимат най-малко – 300 лв.

Решението ще вземе ОбС-Самоков

3300 лв. ще бъдат отпуснати на самоковски читалища, като най-малко средства – 300 лв., са предвидени за НЧ „Селска пробуда-1904” – с. Ковачевци. Това е проекторешение на Постоянната комисия по образование по искането на читалищни настоятелства за финансова подкрепа.

За финансиране на народни читалища по подадени от тях искания съветниците от Самоков ще вземат съответните решения в четвъртък. Постоянната комисия към ОбС по образование има проекторешение, според което Общински съвет-Самоков може да отпусне средства в размер на 2000 лв. на НЧ „Стойне Ангелов – 1932” – с. Бели Искър, както и 1000 лв. на НЧ „Христо Ботев-1903” – с. Радуил.

Средствата в размер общо 3300 лв. ще се осигурят от параграф „Календар на културните събития в община Самоков за 2018 г.“ от намаление на изложба на открито, като заложените в размер на 3500 лв. средства са за закупуване на ролбанер-стойки и обработка на фотосите за изложбите на открито. Изложбата е осъществена чрез външно финансиране в размер на 3000 лв. и 800 лв. собствени средства; от предвидените за финансово подпомагане на културни институции в общината за реализиране на различни дейности, възникнали в процеса на работата им – 500 лв., и от отбелязване на 100 години от края на Първата световна война – 100 лв. – за събитието не са изразходвани средства, то е било организирано от Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” съвместно с ученици от Техническа гимназия „Н. Вапцаров”.

Марияна Вучова