Книги за Апостола и знаменитото му тефтерче показаха на изложба в Перник

Моменти от честването

Перник се преклони пред безсмъртния подвиг на Апостола. Тържествата започнаха с откриването на изложбата „Левски в литературата” в Регионална библиотека „Светослав Минков” по повод честването на 181 г. от рождението на най-великия българин -Васил Левски. Интересни книги, писани за Апостола, статии в националния и регионалния печат от фонда на библиотеката бяха показани в експозицията. Гости на откриването на изложбата бяха децата от организирания летен отдих в Обединения детски комплекс. Те прочетоха стихове за Апостола, сред които най- известните – „Левски” на Иван Вазов, „Обесването на Васил Левски” от Христо Ботев, както и стихове от Блага Димитрова, Дамян Дамянов и Недялко Йорданов. Децата разгледаха с интерес изложбата, като най-любопитно за тях се оказа тефтерчето на Левски. На мултимедия те видяха факсимилета от него. След това заедно с библиотекарите се включиха в общоградското тържество пред паметника на Апостола.

Децата на изложбата в пернишката библиотека

Възпоменателна церемония започна с химна на Република България, след което събралите се граждани запазиха едноминутно мълчание в знак на признателност към националния ни герой. Венци и цветя пред бюст-паметника на националния герой бяха положени от кмета на община Перник Вяра Церовска, от името на народните представители, председателя на ОбС Иво Савов, зам. областния управител Иво Иванов, общински съветници, политически партии и десетки граждани. По традиция по време на честването дадоха почетен караул членове на местното дружество “Традиция”. Прозвучаха стихове и песни, посветени на великия син на България.

Васил Левски е един от идеолозите на българската национална революция, роден в подбалканското градче Карлово. Делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация.

 

Любомира ПЕЛОВА