Унгарският външен министър: Ще постигнем предсрочно обещаните 2 % военни разходи в НАТО

Унгария предсрочно ще изпълни задължението си в НАТО да увеличи военните разходи до два процента от брутния вътрешен продукт (БВП), но засега не е готова да достигне предложените от президента на САЩ Доналд Тръмп четири на сто, каза пред ТАСС външният министър на европейската държава Петер Сиярто.

Първият дипломат на Будапеща  посочи, че обсъждането на този въпрос трябва да се основава на факти. “А фактите са такива, че в НАТО има действащо споразумение военните разходи да бъдат увеличени до две на сто от БВП до 2024 г. С това споразумение ние сме съгласни и може да достигнем това равнище по-рано, тъй като сега започваме голяма програма за модернизация на нашата армия”, отбеляза Сиярто.

Сиярто добави, че що се отнася до четирите процента, за Унгария това засега не е реалистично. “Когато достигнем двата процента, тогава можем да започнем да говорим за по-нататъшни цели”, подчерта той. “Ако някой, дори и президентът на САЩ, поиска отново да обсъдим тази тема и да изменим текущия договор, що се отнася до сроковете и крайната цел, той трябва да направи предложение в този смисъл”, каза още министърът.