Путин разреши достъпа до “затворения град” Шихани

Владимир Путин

Руският град Шихани, където руски учени твърдят, че е било разработено нервнопаралитичното вещество “Новичок”, ще бъде отворен за широката общественост от януари 2019 г., постановява указ на Кремъл, предаде Франс прес.
“Владимир Путин подписа вчера указ, който отменя статута на нашия град на затворена административна единица”, заяви за АФП говорителката на местните власти Юлия Ершова.

Шихани е разположен на р. Волга, на 750 км югоизточно от Москва, в Саратовска област.
“Нашият завод, клон на Държавния изследователски институт за химия и органични технологии, продължава да работи и ние не знаем какво ще стане с него след отварянето на Шихани”, добави говорителката. Тя отказа да даде информация какво произвежда този завод.

Публикуваният на официалния портал pravo.gov.ru президентски указ дава шест месеца на местната администрация да подготви отварянето на Шихани, където живеят 5500 души.
В постсъветска Русия все още има около 40 затворени града. Статутът на тези административни единици, чието местоположение бе тайна по съветско време, налага ограничения за достъп, за придвижване и местожителство. В тях нямат право да влизат чужденци. Но дори руснаците нямат право на достъп, освен ако не докажат роднинска връзка с жител на града, който, от своя страна, трябва да получи писмено разрешение от властите.

Шихани се появи в новинарските емисии, когато двама руски учени заявиха, че са работили там по програмата “Новичок” през ’70-те и ’80-те години на 20 век.
Според Лондон с това нервнопаралитично вещество са били отровени през март бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Скандалът пламна с нова сила през юли, когато двама британци бяха отровени на десетина километра от мястото, където бяха намерени в безсъзнание Скрипал и дъщеря му.

Москва отрича да е замесена по какъвто и да било начин в отравянията и отрича отровата да е била произведена в Шихани.