Рокерите на Костадин Тодоров от Долна баня катерят Рила планина на Илинден, в Марица раздават 100 кг бобен курбан

С празнични литургии, водосвети, литийни шествия, събори и курбани за здраве и берекет жителите от селищата в общините Самоков, Костенец и Долна баня, както и миряните от Самоковска и Ихтиманска духовни околии и тази година ще отбележат тържествено големият християнски празник в чест на Свети пророк Илия, наричан от народа още Илинден.

На самият ден в петък сутринта в църквите свещениците ще отслужат тържествени свети Литургии и водосвети за здраве и благополучие в Очушкия манастир “Свети пророк Илия”, община Костенец, както и в параклисите в самоковските села Радуил, Марица и Гуцал, придружени с литийни шествия, послучай храмовите им празници. В село Марица ще бъде приготвен и раздаден за здраве и благоденствие и 100 кг бобена курбан чорба, а на следващият ден – събота, пък жителите и техните гости ще отбележат с традиционния събор празника на селото с народно веселие, концерт на местни самодейни колективи и голям телешки курбан чорба.

В събота в Долна баня след традиционното шествие по централната улица “Търговска” членовете на местния мото-офроуд клуб с председател Костадин Тодоров ще се качат високо в Рила планина на 1 200 м.н.в. на поляната в местността “Лопово”, където преди две години от рокерите, ловците и горските бе построен новият параклис, носещ името на Свети пророк Илия. Тук енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров, който по традиция води колоната на рокерското шествие и парад, след като отслужи тържествен водосвет в светата обител, ще поръси всички със светена вода за здраве и благоденствие, след което ще освети и специално приготвения курбан чорба.

В неделя на голямата поляна в Очушкия манастир “Свети пророк Илия” след празничната служба и водосвет, отслужени от протоиерей Антон Апостолов в манастирската църква, ще бъде осветен и раздаден за здраве и берекет специално приготвения в светата обител телешки курбан чорба по време на традиционната родова среща на фамилиите от съседните села Очуша и подгорие и техните преселници и наследници в общините Костенец и Долна баня.

 

Любомир Кузев