Центърът на Перник тъне 2 седмици в мрак заради бизнесмена Галчев от Благоевград

Вяра Церовска

Повреден е подземен кабел, има и неработещи пръскачки, но общината е с вързани ръце – не може да открие управителя на фирмата, взела над 5 млн. лв. за грандиозния ремонт на площада

Втора седмица вече идеалният център на Перник тъне в мрак, бе сигнализирано на заседание на местния законодателен орган. Оказа се, че проблемът е сериозен. Той идва от повреден подземен кабел, а общината е буквално с вързани ръце – не може да извършва ремонтни дейности, тъй като централната градска зона, която бе обновена по проекта за зелена и достъпна градска среда, е все още в гаранционен срок и единствено фирмата изпълнител може да отстранява възникналите аварии.


Н. Галчев

Перничани са забелязали, че в момента не работят и водните пръскачки, поясни кметът на общината Вяра Церовска. Тя допълни, че е била съставена комисия, в която е бил включен и управителят на фирмата, изпълнявала проекта, но цяла седмица вече г-н Галчев не може да бъде открит, за да подпише протокола. Сега общинската управа ще отправи нотариална покана към него, за да постави парафа си под документацията, поясни градоначалникът.

Това обаче не гарантира незабавни ремонтни дейности и не се знае още колко време центърът на областния град ще тъне в мрак. Междувременно перничани са категорични, че не само кабелът е проблем на изпълнителя. Има доста счупени плочки, облицовки и други недоделки, които строителите трябва да оправят.

Обновяването на централната градска част на областния град бе възложено на ДЗЗД «Обединение Перник 2013». Стойността на проекта надхвърляше 5 милиона лева.

Любомира ПЕЛОВА