Над 350 самодейци пяха и танцуваха на фолклорния събор „Новоселяне пее” в бобовдолското село, почетоха Левски

Повече от 350 самодейци от цяла България отбелязаха 181- годишнината от рождението на Васил Левски в бобовдолското село Новоселяне на 18 юли.

Зам.-кметът Детелина Борисова откри събора.
Група „Гайди” даде старт на изявите.

Честването бе част от фолклорния събор „Новоселяне пее”, посветен на Апостола на свободата. На празника пяха и танцуваха над 30 фолклорни групи от страната, представляващи десетки читалища от Дупница, Кюстендил, Радомир, Перник, София, Самоков, Симитли, Пловдив и други населени места.

Моменти от събитието

Старт на изявите даде фолклорна група „Гайди” от гр. Чепеларе. Стотици присъстващи бяха очаровани и възхитени от изпълненията на фолклорните групи. Читалищното настоятелство връчи грамоти на участниците.

Съборът бе открит от зам.-кмета на община Бобов дол Детелина Борисова. Тържеството започна с поднасяне на венци от ОбА и Общинския съвет в Бобов дол; десетки букети бяха поднесени от гости на общината и фолклорния събор. Специални гости на събора бяха потомците на преселниците от унищоженото от турците село Сенокос, намирало се между селата Новоселяне, Коркина и Бабинска река. Преселниците са дали същото име на своето село в община Симитли.

„Учредяването на фолклорния събор „Новоселяне пее” е по инициатива на читалищното настоятелство на НЧ ”Васил Левски 1932” в Новоселяне. Идеята е на председателя на читалището Йордан Антов. Рожденият ден на Апостола на българската национална революция бе почетен от Бобовдолска община по един много впечатляващ и достоен начин”, обясниха от пресцентъра на община Бобов дол. Намеренията са съборът да стане ежегоден.

Новоселяне е сред най-малките населени места в община Бобов дол, с около 90 жители. В малкото селце Левски е сред най-почитаните национални герои, тъй като според преданията преди повече от 150 г. Дякона е основал там първия революционен комитет за Дупнишко. Преди няколко години в селото бе открит барелеф на Апостола.

Юлияна КОЛЧАКОВА