Пернишкият депутат Станислав Владимиров: Детските градини в България могат да са безплатни, пример за това е община Ковачевци

Крайно време е търговията със здравето да спре, правилният начин е лечебните заведения да се финансират директно от държавата, заяви народният представител от БСП, представяйки остовни акценти от проекта „Визия за България”

 

Детската градина в Ковачевци е безплатна за децата и след като тази практика там се е наложила от години, значи издръжката не тежи на общината. Това заяви пернишкият депутат Станислав Владимиров пред „Вяра” по повод лансираната от БСП идея във „Визия за България” детските градини да бъдат безплатни. Владимиров обясни, че това е един от начините да се противодейства на демографската криза. „В Перник проблемът с демографския срив е същият като по другите краища на България. Най-големият проблем в България в момента е демографията. Всъщност ние сме вече в демографска смърт. Цялото общество трябва да дебатира по тази тема за мерките и стъпките, които трябва да се предприемат”, категоричен бе народният представител. Според него част от мерките за справяне с проблема минават през подпомагане на младите семейства с репродуктивни проблеми, през отглеждането и грижата на детето от детски ясли, детска градина и училище. Според него доходите в България продължават да са изключително ниски. Той добави, че с това ниво на доходите и отворения трудов европейски пазар е много трудно да се задържи работната ръка у нас. Той обясни, че проектът „Визия за България” е основа, по която тепърва предстои голям дебат. „Ние сме отворени към други политически субекти, синдикати и организации, към цялото общество, защото виждаме, че страната не се развива добре и не можем да догоним средноевропейските държави”, допълни пернишкият депутат. Като друг наболял проблем той посочи здравеопазването. „Не е правилно здравето да се превръща в търговия. Болницата трябва да е лечебно заведение и ние повдигаме този въпрос за първи път от 20 години. Правилният начин е лечебните заведения да се финансират директно от държавата. „През 1999 г., когато стартира, НЗОК е с бюджет от 700 – 800 млн. лева. Сега този бюджет е над 4 милиарда лева, а сме намалели като нация с над милион и триста хиляди души. Колкото и пари да наливаме в тази система, тя води до по-лошо качество. Затова трябва да променим целия модел”, обясни Станислав Владимиров. По думите му тази система трябва да бъде обърната към хората. Той обясни, че ние сме една от малкото страни с толкова високо ДДС върху детските храни, лекарствата и принадлежности, свързани с отглеждането на децата. „Има стоки от първа необходимост, на които ставката от ДДС може да бъде близо до цифрата нула”, категоричен беше Станислав Владимиров. По думите му твърде дълго време е оставяна ролята на държавата встрани. „Държавата може да бъде не само регулатор, но и инвеститор в редица сектори”, заключи той.