Цветанов за подаръка за милиони към Кирил Домусчиев: Нямаше сериозен дебат по темата, ще работим за обществения интерес

Цветан Цветанов

„По всичко, което е свързано с коалиционното ни споразумение, нямаме различия. В последните няколко месеца от “Обединени патриоти” има законодателна инициативност и това води до недоразумения, а ГЕРБ се явява арбитър. Не е коректно чрез медиите да се хвърлят обвинения, не са медиите мястото, където трябва да се появяват междуличностните различия.“ Така вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов коментира ситуацията в коалицията. Според него от ГЕРБ сложили “сериозен акцент”, що се отнася до енергетиката по отношение поправките в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, най-известната от които се прочу с нарицателното “поправката Домусчиев”. „Нямаше сериозен дебат“, оправда се Цветанов защо тази поправка мина. На въпрос какво ще правят ГЕРБ при президентско вето, бившият вицепремиер отвърна, че партията на Бойко Борисов щяла да работи за обществения интерес.

“Поправката Домусчиев” предвижда приватизаторът да не се придържа към специфичните задължения на приватизирано дружество, пряко свързани с предмета му на дейност, за повече от 5 години. Тази поправка влезе в сила със задна дата. Със законовата промяна Домусчиев ще си спести плащането на неустойки за неизпълнение на приватизационния договор за “Български морски флот”, които са близо 60 млн. лева. Промяната е в плюс за купувача на “Булгартабак холдинг”, както и на дружеството “Ню имидж”, което купи преди 12 години “Бояна филм”.

Цветан Цветанов хвърли ново, силно обвинение срещу БСП – че при президентските избори залагали на фалшиви новини и той може да представи презентация как се подкрепяли много сайтове за фалшиви новини. Връщането на радио “Свободна Европа” може да е противодействие, добави той.

Нямаше никакво опровержение от страна на Александър Симов, че не е имало разговор между Корнелия Нинова и въпросното лице. Това заяви Цветанов, коментирайки клип във Facebook, в който млад мъж казва, че Корнелия Нинова заявила на протестиращите да се оттеглят от Ямболско. Няма как политиците да извличат политически дивиденти – трябва да сме отговорни и да стимулираме властите с действията си да ограничат заразата, категоричен беше Цветанов. Той посочи, че Корнелия Нинова и “нейният отбор” казали в началото, че нямало заповед за действия, както и че нямало проби. Никой от БСП не си направи труда да се извини на председателския съвет в парламента, оплака се Цветанов и призна и че имало слаба информираност за чумата, но единственият вариант бил евтаназията.