Дечо Дечев:  Проблемите в Здравната каса създават едни хорица, невидими за обществото. Те дърпат конците

Д-р Дечо Дечев

Ако на политиците не се хареса моят план, ще съм шеф на касата три месеца, категоричен бе новият шеф

 

Проблемът в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) идва от едни хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, но дърпат конците на касата. Това обяви новоизбраният управител на НЗОК д-р Дечо Дечев пред bTV. В петък парламентът го подкрепи за поста, а до избора му се стигна след предсрочното освобождаване на Камен Плочев. Дечев ще довърши мандата на Плочев до 12 март 2020 г. Той обясни, че знае кои са тези хора, които искат да дърпат конците, не ги назова по име, но уточни, че те са част от системата на Здравната каса. Д-р Дечев отбеляза, че има силно болнично лоби, големи корпоративни играчи, които за сметка на държавните и общински болници прокарват политика, която е изцяло в тяхна полза, която е по отношение на т.нар. лимити.

“Има много интереси в системата – тези лобита са вкарали хора, които влияят”, обяви Дечев. “Не съм от хората, които позволяват да им диктуват решения”, предупреди новият управител на Здравната каса. Той уточни, че е приел да оглави Здравната къса, въпреки че новият пост не е по-добре платен, нито му носи повече предимства от директорския пост в болница “Св. Иван Рилски” именно защото има много проблеми за решаване и смята, че може да се справи. “Приех, защото мисля, че ситуацията по-тежка не може да стане”, допълни Дечев. “Народното събрание ме подкрепи, това е подкрепа не толкова към моята персона, а политическата класа е разбрала, че проблемите в сектора са много сериозни и тежки и трябват промени. Длъжността трябва да бъде професионална, на длъжността управител на НЗОК трябва да бъде експерт. Дойде времето, в което политиците разбраха, че са били на погрешен път, като са мислили, че длъжността управител на НЗОК трябва да е политическа”, добави новият шеф на касата. “Всеки бюджет трябва да има адекватност на дейностите, зададени за определен период от време. Предлага се коренна промяна в дейността на НЗОК, трябва да се работи по ефективност, ефикасност и контрол”, изтъкна той.

В отговор на въпрос дали предстоят рокади в НЗОК, Дечев каза, че “някои хора, които не искат да има рокади, направиха предварителни действия, с които бетонираха кадровата ситуация в момента”.

Ако се приеме планът за действие, който предлагам, Здравната каса ще завърши без дефицит, но ако на политиците това не им хареса, ще бъда управител за три месеца, допълни още Дечев.

„Предстои промяна в начина на изписването на протоколите за скъпоструващите лекарства, което ще облекчи процедурата. Това каза д-р Дечо Дечев на дебат, посветен на прозрачността в системата на здравеопазването.

Шефът на НЗОК обясни, че при алтернатива в лечението, по принцип изписващият лекарството избира най-скъпото, тъй като има атрактивни условия. Той подчерта, че когато има избор между няколко варианта на лечение, които са еднакво ефективни, ще трябва да се избира най-евтиният. Това ще позволи на фармацевтичните компании “да пренасочат ресурса си от влияние върху това да бъдат с най-атрактивна цена, а не в други дейности”, изтъкна д-р Дечев. В цял свят фармацевтичните компании влияят върху избора при изписването на медикамент, допълни той.

В отговор на въпрос дали такава мярка не би довела до нов отлив на лекарства от българския пазар, Дечев заяви, че “ще се върнат лекарства, които бяха изтеглени заради това, че са по-евтини и не предлагат атрактивни условия”.

Има прекалено много проблеми в системата, свързани с лекарствата и медицинските изделия, с лечението в чужбина и в контрола. За медицинските изделия проблемът идва от това, че не е гарантирано качеството на прилаганите, поясни Дечев, а за тези, които имат гарантирано качество, цената им трябва да бъде съпоставима с цената им в ЕС.