Ще станат ли българите наемници в германската армия?

Немски войници с министърката на отбраната.

Заради недостиг на персонал Бундесверът ще набира европейци

 

Право да служат в германската армия може да получат българите и всички останали граждани на ЕС. Бундесверът обмисля необичайната мярка поради недостиг на персонал, съобщи германският ежедневник “Франкфуртер Алгемайне цайтунг”.

“Бундесверът ще бъде разширен. За тази цел имаме нужда от квалифициран персонал. Ето защо внимателно разглеждаме всички възможни варианти”, заяви говорител на Министерството на отбраната на ФРГ.

Възможността да се даде право на европейските граждани да служат в германската армия вече бе заложена още през 2016 г. в “Бялата книга на Бундесвера за политиката на сигурност”. Сега към плана се добавя и новоразработена и допълнена стратегия за развитие на човешките ресурси.

От години Бундесверът се бори с недостиг на персонал, а основната причина за проблема е прекратяването на задължителната военна служба.

“Ако бъде позволено включването на граждани на други страни в замяна на германски паспорт, то рискуваме Бундесверът да се превърне в нещо като армия от наемници”, коментира социалдемократът Карл-Хайнц Брунер. Той подчертава, че не може да си представи чужденци в германската армия.

“Можем да разработим съвременни модели в рамките на европейското право за свобода на движение”, подчерта Флориан Хан, говорител по въпросите за отбраната на фракцията на Християнсоциалния съюз.

От популистката “Алтернатива за Германия” се обявиха категорично против предложението. “Управляващите политици съвсем са загубили здравия си разум”, коментира лидерът на парламентарната група на партията Алис Вайдел, цитирлан от “24 часа”.