Художниците на Евгени Серафимов опасаха с 2000-метров гайтан бетонната стена на кюстендилската река, изписаха шевиците с 200 л боя

Финалният 2000-метров гайтан на бетонната стена на кюстендилската река

Зографисването на около 2-километров гайтан по бетонна стена на река Банщица, минаваща през Кюстендил, приключи преди ден. Младите художници от клуб “Новите майстори”, с ръководител преподавателят по изобразително изкуство художникът Евгени Серафимов, стартираха работа преди 10 дни и всяка вечер творяха с огромно желание по 3-4 часа.

Евгени Серафимов и част от неговите млади възпитаници

Огромният гайтан – такъв, какъвто се знае от шевиците по кюстендилската сая в народната носия отпреди десетилетия, краси високата до 5 метра подпорна стена на коритото на река Банщица и върви по средата на стената. За поредния проект бяха осигурени над 200 л различна по цвят боя.

Работата по проекта стартира преди 10 дни.

“Проектът е иновативен и никой не го е правил досега. Бяхме си дали срок да го завършим до края на месеца, но стана по-рано. В проекта се включиха повече от 30 деца, които работят доброволно. Боята, която използвахме, е акрилна на водна основа и тя ще остане години наред, без да се отмие”, каза Евгени Серафимов.

Школата “Новите майстори” досега стана известна с мегапроектите си “Майсторът на един декар” и “Саламандър върху 300 стъпала” под хълма Хисарлъка, а проектите се финансират от Младежка банка.

От другата страна на реката на финалната права е проект на общината за реновиране на коритото. Оформя се един много хубав парк за разходка и атракции, като всичко трябва да приключи до септември.