Градушка колкото орех удари Коркина, съсипаха посевите на Кирил Миленков и Стефан Велков

Любен Лазов

Ледените късове помляха близо 1000 дка жито и ечемик, 400 дка слънчоглед, десетки зеленчукови градини

Аз съм на 66 г. и не помня такава градушка, хората се отчаяха, каза кметът на бобовдолското село Любен Лазаров

Градушка унищожи стотици декари ниви и десетки зеленчукови градини в бобовдолското село Коркина в понеделник следобед. Ледените късове бяха с големина на орех, изсипаха се към 14 часа. Градушката продължи около половин час.

Градушката е била колкото орех. Снимка: Илюстративна

Пострадаха блокове, засети със слънчоглед, жито и ечемик, овошките, зеленчуците, засадени в дворовете и градините на местните хора. Унищожени са около 400 дка слънчоглед, близо 1000 дка жито и ечемик. Посевите са на двама арендатори – Кирил Миленков и Стефан Велков.

Облакът дошъл от изток и засегнал и близките села Мала Фуча и Бабино. Градушката стигнала и до Мламолово, но била по-дребна. „Облакът дойде откъм Бобов дол и валя близо 30 минути. Градушката унищожи всичко. Всичко е строшено. Помля слънчогледа, който сега цъфти. Съсипа и житото, и ечемика, които останаха неожънати, защото досега комбайните не можеха да влязат заради валежите. Няма домати, няма грозде, няма плодове, няма нищо. Мазало е”, споделиха коркинци. „Такова нещо тук не е имало поне 50 години. Аз съм на 66 г. и не помня такава градушка. Всичко е унищожено. Щетите са сериозни. Ще трябва да ходим на пазара. Има хора с по 200 лв. пенсии, които разчитат на тия зеленчукови градини. Хората са отчаяни”, допълни кметът на Коркина Любен Лазаров. В селото живеят близо 250 човека, предимно пенсионери, както е в повечето населени места в миньорската община.

Коркина се намира на 80 км от столицата София, 30 км от Кюстендил и на 18 км от Дупница. Съставено е от множество махали, пръснати сред възвишения на Конявската планина. От селото се разкрива красива гледка към няколко планини, сред които Рила, Пирин, Витоша, Верила. Земите, върху които се е установило днешното село, имат многовековна и богата история. Част е от историко-географската област Разметаница, свързвана с цар Самуил. Предполага се, че в този район са се намирали именията на брата на цар Самуил, Арон. Някъде по тези места по заповед на Самуил през лятото на 976 г. е бил избит родът на Арон. Селото е родно място на именити българи. От Коркина е родът на един от най-големите български археолози Георги Китов (1943 – 2008 г.).