Изграждат ограда с бодлива тел на границата заради чумата по свинете на границата с Румъния

Министърът призова за ограничаване на груповия лов на дивите свине, а отглежданите в задните дворове животни да бъдат изконсумирани

 

Започна изграждането на ограда по сухопътната граница с Румъния, съобщи в Силистра министърът на земеделието Румен Порожанов. Той беше там за създаването на областен координационен щаб във връзка с предприемането на мерки за недопускане на заболяването африканска чума по свинете през българо-румънската граница.

Изграждането на оградата започва едновременно в три участъка, уточни министърът.

“Първоначално смятахме да бъде електропастира, обаче не е сериозно препятствие за по-силните животни, които биха се засилили да го преминат. В момента сме се спрели на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. То ще се възложи от трите регионални дирекции, така че аз очаквам да бъде в едни много разумни цени и параметри”, каза още Порожанов, цитиран от БНР.

По повод опасенията, че предприетите у нас мерки за ограничаване на африканската чума ще са безсмислени, ако румънските власти не правят нищо, и информацията, че огнища има и в други европейски страни, където не е допуснато разпространението в свиневъдни комплекси, той отговори:

“Не е така. В Полша е допуснато, има в Унгария, в Чехия е локализирано при самата граница. Да, в Румъния в момента от Тулча през Констанца надолу имаме много огнища, над 300”.

Порожанов поясни, че е засилен контролът върху движението на животни. “За съжаление се залавят животни без документи, които се движат. Онзи ден бяха прасета, преди това овце. Българските стопани трябва да бъдат много отговорни”, заяви той.

Той се обяви за ограничаване на груповия лов на дивите свине заради чумата и обяви, че ще предложи този въпрос да бъде обсъден утре на заседание на правителството, защото смята, че има рискове. Според него акцент за намаляване на популацията трябва да се постави чрез подборния лов.

Министърът препоръча отглежданите в “задните” дворове животни да бъдат изконсумирани, тъй като тези лични стопанства не са с достатъчно ниво на биосигурност. От Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра е докладвано, че близо 10 на сто от стопаните са предприели тази мярка.

“Около големите комплекси трябва да осигурим една зона за биосигурност от 10 километра, да бъдат изолирани”, смята министърът.

Д-р Дамян Илиев – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, проведе среща с ръководители на такива комплекси. Министър Порожанов отпътува за Добрич, където също ще бъде създаден областен координационен щаб във връзка с предприемането на мерки за недопускане на заболяването африканска чума по свинете.